Amphia bevoegd om ablatiebehandeling bij hartritmestoornissen toe te passen

Door: Amphia Ziekenhuis  28-03-2008
Trefwoorden: Ziekenhuis, Bevoegd, Hartritmestoornissen

Amphia bevoegd om ablatiebehandeling bij hartritmestoornissen toe te passen

Het Amphia Ziekenhuis kreeg van VWS vergunning om catheterablaties te doen, een nog vrij nieuwe behandeling van patiënten met hartritmestoornissen. Daarmee heeft het Thoraxcentrum van Amphia het totale spectrum van cardiologie en hartchirurgie in huis. De eerste patiënt, een 35-jarige man met hartritmestoornissen, is deze week succesvol behandeld.

Catheterablatie wordt gebruikt als patiënten met hartritmestoornissen niet op medicijnen reageren. De behandeling mag alleen worden gedaan door klinisch elektrofysiologen. Dit zijn gespecialiseerde cardiologen die zich bezighouden met het opsporen en oplossen van hartritmestoornissen. Het Amphia Ziekenhuis heeft twee elektrofysiologen in huis. Amphia richt zich met de ablatiebehandelingen vooral op het verzorgingsgebied: Noord-Brabant-west, Zeeland en Rijnmond-Zuid, totaal 1,7 miljoen inwoners. Het Amphia Ziekenhuis verwacht dit jaar nog 160 patiënten te behandelen en daarna jaarlijks 250. Op dit moment is er voor ablatiebehandeling in Nederland een wachtlijst.

Bij een ablatiebehandeling wordt eerst elektrofysiologisch onderzoek gedaan om het hartweefsel dat de hartritmestoornis veroorzaakt, nauwkeurig te lokaliseren. Er wordt vervolgens een katheter, via een bloedvat, naar het hart ingevoerd en naar de plek geleid die de normale prikkelwerking van het hart verstoort. Met behulp van radiofrequente energie wordt op die plek een klein litteken gemaakt. Hierna kan het hart weer zijn normale ritme aannemen. De duur van een catheterablatie procedure kan variëren van 45 minuten voor eenvoudige procedures tot 6 uur of langer. Veel ablaties worden in dagbehandeling gedaan en onder plaatselijke verdoving. De eerste patiënt in het Thoraxcentrum van het Amphia Ziekenhuis is deze week succesvol behandeld en mocht een dag later weer naar huis.

Het Amphia Ziekenhuis kreeg eind december van het ministerie van VWS de vergunning voor het uitvoeren van ablatiebehandelingen. Amphia is daarmee een van de 12 instellingen (inclusief een aantal universitaire centra), die in Nederland deze behandelingen mogen uitvoeren. Aangezien het ziekenhuis ook een vergunning voor open hartchirurgie heeft, is het bevoegd het complete behandelspectrum van hartritmechirurgie uit te voeren, inclusief het chirurgisch behandelen van boezemfibrillatie tijdens een hartoperatie.Trefwoorden: Ablatiebehandeling, Bevoegd, Hartritmestoornissen, Ziekenhuis,

Contact Amphia Ziekenhuis

E-mail - Geen ingevoerd

Deze pagina afdrukken

Share