Amphia past nieuwe behandeling bij prostaatkanker toe

Door: Amphia Ziekenhuis  14-10-2008
Trefwoorden: Behandeling, Ziekenhuis, Prostaatkanker

Nadat alle uitslagen van onderzoek bekend zijn, besluiten patiënt en uroloog op welke manier prostaatkanker wordt behandeld. Die keuze wordt bepaald door het stadium waarin de prostaatkanker zich bevindt, de technische mogelijkheden, bijwerkingen en persoonlijke voorkeur. Een nieuwe methode om mannen met prostaatkanker in het allervroegste stadium te behandelen is de HIFU-methode (HIFU staat voor High Intensity Focusssed Ultrasound). Met deze methode wordt onder narcose via de endeldarm een echoprobe ingebracht, waarna het prostaatweefsel met geluidsgolven in trilling wordt gebracht. Door die trilling ontstaat warmte, die de prostaatkankercellen doodt. Het Amphia Ziekenhuis Breda/Oosterhout voerde deze nieuwe methode als eerste ziekenhuis in Nederland uit. Amphia werkt daarbij samen met het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam. Uit onderzoek bij patiënten in het buitenland is al gebleken dat HIFU veelbelovende resultaten oplevert.

De prostaat is een klier, zo groot als een walnoot en zit om de plasbuis. De prostaat scheidt vocht af dat zich vermengt met zaadcellen en bij de bevruchting een eicel voedt en beschermt. Prostaatkanker treft 1 op de 11 mannen. Over de oorzaken is weinig bekend. Een man met prostaatkanker kan vele jaren leven zonder dat de kanker ooit wordt ontdekt. In de westerse landen is prostaatkanker de meeste voorkomende vorm van kanker bij mannen na de middelbare leeftijd.

Bij prostaatkanker in een vroeg stadium is niet aan te geven welke afwijkende cellen zich tot een kwaadaardige tumor zullen ontwikkelen en welke niet. Met bestralen of opereren is prostaatkanker te behandelen, maar het risico op nadelige neveneffecten is groot. Met de HIFU-methode zijn er minder negatieve neveneffecten, zoals potentie- of plasproblemen of fistels. Een ander voordeel van HIFU is dat de behandeling kan worden herhaald.

Trefwoorden: Behandeling, Hifu-methode, Prostaatkanker, Ziekenhuis,

Contact Amphia Ziekenhuis

E-mail - Geen ingevoerd

Deze pagina afdrukken

Share