Jonge diabetespatiënten gaan ‘samen naar de dokter’

Door: Amphia Ziekenhuis  18-04-2008
Trefwoorden: Ziekenhuis, Diabetespatienten, Gemeenschappelijk Spreekuur,

Jonge diabetespatiënten gaan ‘samen naar de dokter’

Het is soms beter dat kinderen tips van elkaar krijgen dan van de dokter. Kinderartsen van het Amphia Ziekenhuis Breda/Oosterhout introduceren daarom een nieuwe manier van consult: het gemeenschappelijk spreekuur. Deze bijeenkomsten, onder de naam ‘Samen naar de dokter’, zijn bedoeld voor kinderen en pubers met diabetes en hun ouders. Landelijk gezien zijn gemeenschappelijke medische consulten voor uiteenlopende groepen patiënten in opkomst.

Normaal gesproken bezoeken kinderen met diabetes in Amphia vier maal per jaar de kinderarts arts voor een consult. Het gemeenschappelijke spreekuur vervangt één van deze vier bezoeken. Naast de kinderarts zijn bij deze bijeenkomsten ook een gespreksleider en de (eigen) diabetesverpleegkundige aanwezig. Alles wat gezegd wordt, blijft binnenskamers.

Kinderarts Jaap Kooijman is enthousiast over de nieuwe opzet: “Diabetes – suikerziekte – heeft een grote impact op een kinderleven en vraagt veel discipline. Allemaal hebben ze hetzelfde probleem. Kinderen en zeker ook pubers zijn gevoelig voor hun omgeving. De laatste groep kampt ook nog eens met grote veranderingen zoals de overgang naar de middelbare school en het losmakingproces van hun ouders. Zonder diabetes zijn deze problemen er ook, maar met diabetes worden ze uitvergroot.”Na elke bijeenkomst worden enquêtes uitgedeeld aan de aanwezige kinderen en ouders. Hieruit blijkt tot nu toe dat de gemeenschappelijke spreekuren als een waardevolle aanvulling op de individuele consulten worden ervaren. Deelnemers zijn van mening dat er andere onderwerpen aan bod komen dan in een 1-op-1 gesprek. Veel ouders vinden het prettig om te zien dat andere ouders met dezelfde problemen kampen en hoe zij daarmee omgaan. Kinderen hebben het gevoel niet de enige te zijn en zeggen wat te hebben aan de tips van lotgenootjes.Trefwoorden: Diabetespatienten, Gemeenschappelijk Spreekuur, Ziekenhuis,

Contact Amphia Ziekenhuis

E-mail - Geen ingevoerd

Deze pagina afdrukken

Share