Atradius: gematigde groei voor elektronica / ICT sector in 2006

Door: Atradius  23-03-2006
Trefwoorden: Ict, Finance, Elektronica

Amsterdam, 21 maart 2006 - Na een depressie van twee jaar (drie jaar voor de telecom) vertonen de markten voor de elektronica en ICT sector ook in
2006 in Nederland een opwaartse trend, zo is de verwachting van kredietverzekeraar Atradius. Bij een stabiele economische conjunctuur zijn er goede vooruitzichten voor blijvende groei. Dit blijkt uit de Economische Barometer van Nederlandse grootste kredietverzekeraar Atradius die inzicht geeft in de laatste ontwikkelingen over de elektronica en ICT sector in Europa en de Verenigde Staten.

Vooruitzichten 2006: redelijke groei in ICT Atradius voorziet dat ook in 2006 de ICT en telecommarkten in Nederland zullen blijven groeien, zij het op een iets lager peil dan afgelopen jaar. Voor dit jaar verwacht Atradius een afgevlakte groei van 3,5% in de ICT sector. Na het voorzichtige herstel in 2004 (+3,6%) vertoonde de ICT markt in 2005 een gezonde groei van 4,2%. Er was groei in de hardware
(4,2%) maar met name de omzet in de software nam fors toe (8,1%). De verwachting voor 2006 is dat de groei gematigd doorzet. Met name in de detailhandel worden de grootste problemen verwacht.

Consumentenelektronica positieve impuls
De groei in 2004 in de consumentenmarkt (2,2% tot EUR 2,18 miljard) was grotendeels te danken aan de hardware aankoop. Na jarenlange sectorbrede daling in de consumentenelektronica zijn de vooruitzichten dat de sector zich zal stabiliseren ten opzichte van 2005. Een verdere prijserosie zal een negatief effect hebben op de omzet, maar een positieve volume impuls gaat uit van het langzaam opkrabbelende Nederlandse consumentenvertrouwen, de Olympische Spelen in Turijn en het Wereldkampioenschap Voetbal in 2006. Deze elementen zorgen ervoor dat Atradius in de consumentenelektronica een zeer bescheiden groei verwacht voor 2006 van 0,5%. Evenals in de IT sector voorziet Atradius een verdere daling van het aantal zelfstandige detailhandelaars, waardoor verdere consolidatie van het aantal aanbieders zal plaatsvinden.

Telecom sector
De telecom sector beleefde in 2005 een groei van 3,2%. De belangrijkste groeipool is de consumentenmarkt (GSM 3,8% en datacommunicatie 4,1%). Met name de infrastructuur voor mobiele netwerken kende na enkele moeilijke jaren een aanzienlijke stijging. De enige sub-sector die een daling vertoonde was de vaste telefonie (-2%) die al drie jaar achtereen een dalende trend vertoont. In 2004 waren er in Nederland ongeveer 1 miljoen vaste lijnen en er wordt voorspeld dat er tot 2008 jaarlijks zeker 50.000 van zullen verdwijnen. Mobiele telefonie zal nog langzaam stijgen. In
2004 had 79,4% van de Nederlanders een mobiel abonnement en de verwachting is dat dit tegen 2008 zal stijgen tot 86,6%.

Deze resultaten over Nederlandse ICT en elektronica zijn onderdeel van de meest recente editie van de Economische Barometer - de industriemonitor van Atradius. In deze uitgave publiceert Atradius haar visie op bepaalde industrieën in Nederland, andere Europese landen en de Verenigde Staten.

De analyse is gebaseerd op de expertise en marktkennis van lokale Atradius risico experts. De tweede uitgave van de Economische Barometer is gepland voor mei 2006 en zal gaan over de Chemische Industrie.

Trefwoorden: Elektronica, Finance, Ict, Kredietverzekeraars

Contact Atradius

E-mail - Geen ingevoerd

Deze pagina afdrukken

Share