Van Campen Aluminium en Exploform Rijswijk nu samen

Door: Campen  11-04-2006
Trefwoorden: Aluminium, Industrie, Bedrijfsovername

Unieke 3D-vormen op groot formaat
Onlangs nam Van Campen Aluminium uit Lelystad Exploform over, onderdeel van TNO D&V. Het Rijswijkse bedrijf werkt sinds 1998 zeer succesvol aan de ontwikkeling van het explosief vervormen van aluminium. “Door deze overname beschikken we als aluminium verwerkend bedrijf over ongelimiteerde mogelijkheden op het gebied van geveltechniek”, aldus directeur Joop van Campen. Exploform is onder andere bekend als producent van de fraaie getordeerde gevel van de nieuwe schouwburg in Alphen aan de Rijn en het ING-gebouw in Amsterdam.

Van Campen in Lelystad is expert in het vervormen van technische aluminium profielen. “Door onze kennis te bundelen met die van Exploform, wordt de drempel naar bijzondere toepassingen extreem verlaagd en onze mogelijkheden aanzienlijk uitgebreid. In samenwerking met Exploform kunnen we nu elke vorm, tot getordeerde gevels toe, uitvoeren”, aldus Van Campen, die vooral richting de architect een grote toegevoegde waarde ziet voor zijn bedrijf. “Architecten houden van bijzondere gevels. Wij beschikken over de kennis en de uitvoeringskwaliteiten om hun ideeën vorm te geven en daadwerkelijk ook uit te voeren.”

Techniek
De techniek die Exploform ontwikkelde is zeer bijzonder en exclusief. Met een explosieve lading worden gelijkmatige drukgolven gerealiseerd, die het aluminium plaatmateriaal in elke gewenste vorm brengen. Van Campen: “Uiteraard bestaan er alternatieve productieprocessen om plaatmaterialen of profielen te vervormen. Echter géén van deze methoden, uitgezonderd Exploform kan dit in 3D-vlakken of andere driedimensionale vormen tot een formaat van ca. 5000 bij 3000 mm en van een dikte van 1 mm tot 60 mm massief. Dit laatste is bijvoorbeeld nodig voor het maken van zadelvlakken. Alles is nu mogelijk en binnen zeer nauwkeurige toleranties.”

Verbinden materialen
Ook het verbinden van materialen, zoals aluminium met staal of rvs met koper, behoort tot de mogelijkheden. Van Campen: “Graag bieden wij architecten, opdrachtgevers en constructeurs technische ondersteuning bij het uitwerken van hun 3D-gegevens tot complete simulatieprogramma's. Op de R&D-afdeling van Van Campen/Exploform beschikken we over 5 hoog opgeleide vakmensen, die alle benodigde kennis en apparatuur in huis hebben om opdrachtgevers volledige ondersteunen te bieden bij het uitwerken van hun projecten.”

Voorbeelden
Voorbeeldprojecten die Exploform de afgelopen jaren realiseerde, zijn naast de gevel van de nieuwe schouwburg in Alphen aan de Rijn, o.a. de Floriade of het Booster gemaal in Amsterdam en het markante ING-gebouw, langs de A10 in Amsterdam.
Voor verdere informatie: http://www.campen.nl/Exploform.

Trefwoorden: Aluminium, Bedrijfsovername, Industrie