Banken promoten oversluiten hypotheek

Door: Hypotheek Mogelijkheden  14-07-2009
Trefwoorden: Hypotheek, Oversluiten, Nationale Hypotheek Garantie

Banken en tussenpersonen sporen klanten aan hun hypotheek over te sluiten nu de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is verhoogd. Volgens adviesorganisatie De Hypotheker komen banken met speciale acties om bestaande leningen om te zetten.

Hypotheken met NHG hebben een lagere rente. Om de woningmarkt op gang te krijgen is de NHG-grens per 1 juli verhoogd van 265.000 naar 350.000 euro. Daardoor komt een nieuwe groep huizenbezitters in aanmerking voor een lening met een lagere rente. Het voordeel kan oplopen tot 0,8 procent.

Banken lopen minder risico op een lening met NHG, omdat de overheid garant staat voor de aflossing als de huizenbezitter daartoe door financiële problemen niet meer in staat is. Op de website van de Hypotheker, de grootste hypotheekadviesorganisatie van Nederland, staat een checklist met zaken waarop huizenbezitters moeten letten als ze hun hypotheek willen oversluiten.

De Vereniging Eigen Huis waarschuwt dat oversluiten ondanks het rentevoordeel lang niet altijd voordelig is. Huizenbezitters moeten notariskosten, afsluitprovisie en soms een boete betalen als zij hun hypotheek willen oversluiten.

Hoewel de verhoging van de NHG niet bedoeld is om het oversluiten van bestaande hypotheken financieel aantrekkelijk te maken, is dit wel gunstig voor banken en tussenpersonen. Tussenpersonen strijken provisie op bij het afsluiten van een nieuwe lening.

Trefwoorden: Hypotheek, Nationale Hypotheek Garantie, Oversluiten