Hogere hypotheekgarantie alleen bij aankoop

Door: Hypotheek Mogelijkheden  17-07-2009
Trefwoorden: Hypotheek

De Nationale Hypotheekgarantie (NHG) die het kabinet tijdelijk heeft verhoogd naar 350.000 euro, is alleen bedoeld voor mensen die een woning kopen.

De hogere grens geldt niet voor woningbezitters die hun huidige hypotheek willen oversluiten om te profiteren van de gunstige voorwaarden van de NHG.

Dat heeft minister Eberhard van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) afgesproken met het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW).


Deze stichting, die de regeling uitvoert, heeft de banken daarover donderdag ingelicht, zo meldt het departement van Van der Laan.

Eventueel al lopende aanvragen voor oversluitingen tot 3,5 ton mogen tot 17 september wel worden afgehandeld. Banken krijgen altijd twee maanden de tijd om een aanpassing in te voeren.

Wel wordt banken gevraagd in de tussentijd terughoudend te zijn met deze oversluitingen, aldus een woordvoerder van Van der Laan.

Oneigenlijk gebruik

Met de verfijning van de maatregel wil de minister oneigenlijk gebruik tegengaan. ''De verhoging is puur bedoeld om de vastgelopen woningmarkt in beweging te krijgen'', zegt zijn woordvoerder.

Het is niet bekend hoeveel aanvragen voor oversluiting tot 350.000 euro er al liggen. Ook het Waarborgfonds weet dat niet.

Grens

Het blijft wel mogelijk om hypotheken over te sluiten en onder de NHG te laten vallen, maar alleen tot aan de oude grens van 265.000 euro. Overigens moet bij een oversluiting altijd sprake zijn van een woningverbetering.

De tijdelijke verhoging van de NHG geldt tot 1 januari 2011.

Restschuld

De NHG zorgt ervoor dat eventuele restschuld bij een gedwongen verkoop wordt kwijtgescholden.

De betrokkenen betalen een afsluitpremie van 0,45 procent van de totale leensom. Daartegenover staat dat hypotheekverstrekkers hun een lagere hypotheekrente in rekening brengen.

Trefwoorden: Hypotheek