Kinderarbeidvrije buikdanskleding

Kinderarbeidvrije buikdanskleding van Orientaals Dansen

Door: Orientaals Dansen  16-07-2009
Trefwoorden: Buikdanskleding, Hivos, Stop Kinderarbeid

Buikdanskleding waaraan geen kinderarbeid te pas is gekomen. Dat is wat buikdanseres Renske Wagter, drijvende kracht achter het nieuwe buikdanskledinglabel Scarabella, belangrijk vindt. Bij de aankoop van materialen let zij naast de materialen ook op de omstandigheden waaronder deze tot stand zijn gekomen. Veel leveranciers van materialen voor buikdanskleding zijn namelijk gevestigd in gebieden zoals India en Pakistan waar kinderarbeid aan de orde van de dag is. De zoektocht naar een kinderarbeidvrije leverancier voerde Renske vanuit Nederland, langs Turkije naar China.

''In het begin kocht ik in bij een groothandel in Nederland en niet veel later haalde ik via een vriendin buikdanskleding uit Syrië'' vertelt Renske: ''De grote vraag bleef echter knagen: zijn mijn inkopen vrij van kinderarbeid?" Een goede vraag, want in het maken van buikdanskleding zit veel handwerk: haakwerk, afgezet met honderden pailletten, kralen en munten. ''Daarom ben ik op zoek gegaan naar schone leveranciers van buikdanskleding.''

De zoektocht was niet eenvoudig omdat verschillende groothandelaren geen informatie konden geven over waar de kleding gemaakt werd. Het begon in Turkije bij de beroemde "Kapali çarsi", Grand Bazaar, een enorm overdekt complex met meer dan 6000 winkels, waaronder buikdansshops. Veel shops hebben een eigen naaiatelier in Turkije waar exclusieve buikdanskostuums worden gemaakt. Toch komt veel van wat deze shops verkopen ook uit het buitenland. De oriëntatie op de Indiase en de Chinese markt die hierna volgde, liep spaak op ondoorzichtigheid in de tussenhandel en de taalbarrière.

Toch lukte het na een aantal maanden van een leverancier in Guangzhou een uitnodiging te krijgen om de fabriek te bezoeken. Dit bezoek werd samen met een gevestigde importeur afgelegd die de locale taal sprak en al contact had met de leverancier. Dit pakte goed uit: medewerkers van het importbedrijf bezochten het naaiatelier en voerden onverwachte controles uit op de werkomstandigheden. Uiteindelijk zijn alle voorwaarden op contract gesteld zodat Scarabella nu alle materialen gegarandeerd kinderarbeidvrij geleverd krijgt.

Link naar de Scarabella webwinkel: www.buikdansshop.nl

Trefwoorden: Bellydanceshop, Bellydancewear, Buikdanskleding, Buikdansshop.nl, Hivos, Stop Childlabour, Stop Kinderarbeid,

Contact Orientaals Dansen

E-mail - Geen ingevoerd

Deze pagina afdrukken

Share