Advocaat Strafrecht Friesland

Advocaat Strafrecht Friesland van Zillinger Molenaar & Verdonk Heerenveen (Friesland)

Door: Zillinger Molenaar & Verdonk Heerenveen (Friesland)  09-03-2009
Trefwoorden: Advocaten, Rijbewijs, SchadeMr. Arthur Scholtmeijer is sinds 2002 werkzaam in het strafrecht bij Zillinger Molenaar & Verdonk Advocaten te Heerenveen (Friesland). In zijn praktijk wordt hij vaak geconfronteerd met mensen die niet goed op de hoogte zijn van hun rechten als ze verdacht worden van een strafbaar feit.

Aangehouden door de politie en dan?

Iedereen kan weleens aangehouden worden door de politie. Je kan verdacht worden van diefstal, mishandeling, fraude, rijden onder invloed etc… Wanneer je wordt aangehouden ben je een verdachte. Als verdachte heb je in Nederland een aantal rechten waar je gebruik van kunt maken.

Het is altijd verstandig om niets te vertellen totdat je hebt kunnen overleggen met je advocaat. Je kan later altijd nog een verklaring afleggen. Dus: eerst overleggen met je advocaat, de rest komt later.

Als je niets vertelt beroep je je op je ‘zwijgrecht’. Het zwijgrecht is in de wet vastgelegd en mag niet tegen je worden gebruikt. Uit het feit dat je je beroept op je zwijgrecht mag dus niet worden geconcludeerd dat je schuldig bent.

Het doet er niet toe of je ‘het gedaan hebt’ of niet. Iedereen – ook een onschuldige – kan immers als verdachte worden aangemerkt. Als je alleen maar verklaart dat je in de buurt was van het strafbare feit, kan dat al worden gebruikt als bewijs tegen je.

Als je aangehouden wordt kan je daarom de volgende basisregels aanhouden:

1. Tenzij je een waterdicht alibi hebt, kun je beter je mond houden, want alles wat je zegt kan en zal tegen je gebruikt worden.

2. Nooit liegen, want als de leugen uitkomt kan het als bewijs tegen je worden gebruikt en strafverhogend werken.

Een waterdicht alibi heb je pas als bijvoorbeeld meerdere mensen kunnen verklaren dat je op het genoemde tijdstip een andere plaats was. Maar een alibi heb je meestal niet: vaak weet je niet eens precies waarvan je verdacht wordt.

Er is dus maar één oplossing: je mond houden en wachten tot je met je advocaat kan overleggen.

Je hebt ook recht op een telefoongesprek met je advocaat. Als je wel besluit wat te vertellen heb je recht op een kopie van de door jou afgelegde verklaringen. Je advocaat heeft het recht om je te bezoeken. (De bijstand door een advocaat op het politiebureau is in principe gratis.) Als ouder heb je zelfs het recht om je minderjarige kind (jonger dan 18 jaar) op het politiebureau te bezoeken.

Probleem bij al deze rechten is vaak dat het moeilijk is om ze te onthouden: laat staan dat je weet in welk wetsartikel ze staan. Arthur Scholtmeijer heeft hiervoor een oplossing bedacht. Op de achterkant van zijn visitekaartje staat het volgende afgedrukt:

- Ik beroep me op mijn zwijgrecht (art. 29 WvSv) want ik wil eerst met mijn advocaat overleggen.
- Ik heb recht op een telefoongesprek met mijn advocaat (art. 28 WvSv).
- Ik heb recht op een kopie van de door mij als verdachte afgelegde verklaringen (art. 31 WvSv).
- Mijn advocaat heeft het recht om mij te bezoeken (art. 50 WvSv).
- Als minderjarige verdachte hebben mijn ouders, net zoals mijn advocaat, het recht om mij te bezoeken (art. 490 WvSv).

Voor iedereen van 12 jaar en ouder is dit visitekaartje een onmisbaar item in de portemonnee. Want zodra jij (of je minderjarige kind) wordt aangehouden door de politie, hoef je alleen het kaartje te pakken om jezelf en de politie te herinneren aan je rechten.

Wil je het visitekaartje ook? Geef dan (via internet of telefonisch) je adres door aan Zillinger Molenaar & Verdonk Advocaten, met de vermelding dat je graag het visitekaartje van mr. Scholtmeijer wil ontvangen. Het visitekaartje wordt je dan kosteloos toegezonden.

 


Zillinger Molenaar & Verdonk advocaten Heerenveen (Friesland)

K.R. Poststraat 80-1

8441 ER Heerenveen, Friesland

 
www.zmv-advocaten.nl


Trefwoorden: Advocaat, Advocaten, Delict, Doodslag, Justitie, Kanton, Klacht, Mishandeling, Moord, Officier, Rechtbank, Rechtsbijstand, Rijbewijs, Schade, Schadevergoeding, Scholtmeijer, Straf, Strafgriffie, Strafrecht, Strafzaak, Taakstraf, Toevoeging, Voorwaardelijk,

Contact Zillinger Molenaar & Verdonk Heerenveen (Friesland)

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share