Friesland Bank Investments neemt belang in Fritom

Door: Friesland Bank  15-05-2006
Trefwoorden: Finance, Bedrijfsovername

Friesland Bank Investments neemt belang in Fritom
Unieke financiële constructie voor familiebedrijven
De internationale logistieke dienstverlener Fritom wordt versterkt met aandeelhouder Friesland Bank Investments via een innovatieve financiële constructie. Het concept is ontwikkeld door Deloitte en uitgewerkt samen met Friesland Bank Investments en Fritom.
Aanleiding tot deze constructie was de wens van de families Veenstra, Wiersma en Doorenbos, grondleggers en huidige aandeelhouders van de onderneming, om de verhandelbaarheid van de aandelen in het familiebedrijf te vergroten.
Belangrijke onderliggende eis was het veilig stellen van het familiekarakter van de onderneming en het waarborgen van de zelfstandigheid en de continuïteit voor de lange termijn.
Deze ogenschijnlijk moeilijk realiseerbare wens heeft uiteindelijk geleid tot een innovatieve constructie die ook toepasbaar
is op andere familiebedrijven die met dezelfde problematiek kampen. Na het nemen van een initieel belang van 25% zal Friesland Bank Investments via een aandelenbeurs een interne markt gaan onderhouden in familie-aandelen.
Een stichting waarborgt de onafhankelijkheid, continuïteit en werkgelegenheid. Friesland Bank Investments committeert
zich met dit concept voor de lange termijn aan de onderneming. Fritom verkrijgt een stevige partner voor toekomstige groei.
Voorzitter van het bestuur van Fritom, Rinze W. Veenstra, gaf de aanzet tot de constructie. Hij constateert dat familiebedrijven
die zelfstandig willen blijven, vaak worden gedwongen tot aandeleninkoop om vertrekkende aandeelhouders te faciliteren: “Deze inkoop kan ten koste gaan van de resultaten en de groei”.
Algemeen directeur Rudy Vellema: “Met de nieuwe constructie zijn de belangen van zowel het bedrijf als de aandeelhouders het best gediend”.
Directeur John Ritchi van Friesland Bank Investments zegt over de nieuwe deelneming: “Binnen de private equity staat men
over het algemeen vrij negatief tegenover logistiek, wij zijn echter van mening dat pareltjes ook in deze branche te
vinden zijn. Dit is er volgens ons één”.
De in Bolsward gevestigde Fritom Holding is de moedermaatschappij van een groep van 11 bedrijven, waaronder Veenstra, Melkweg, TGN, VTK en Oldenburger. De groep, met een totale omzet van circa euro 100 miljoen, combineert de kracht van gespecialiseerde ondernemingen op het gebied van transport, expeditie en warehousing. Fritom behoort tot de 20 grootste logistieke dienstverleners van Nederland. De dochterondernemingen opereren zelfstandig en onder eigen naam in de markt.

Trefwoorden: Bedrijfsovername, Finance

Contact Friesland Bank

Website - Geen ingevoerd

E-mail - Geen ingevoerd

Deze pagina afdrukken

Share