Korte hbo-opleiding Melkveehouderij bij Van Hall Larenstein

Door: Larenstein  07-04-2006
Trefwoorden: Landbouw, Opleidingen

Leeuwarden, 6 april 2006 - Hogeschool Van Hall Larenstein is een van de elf hogescholen die van staatssecretaris Rutte van Onderwijs mogen starten met een tweejarige hbo-opleiding. Als enige agrarische hogeschool in Nederland biedt zij vanaf september 2006 een korte hbo-opleiding Melkveehouderij aan.

In Leeuwarden is het vanaf september mogelijk een tweejarige hbo-opleiding Melkveehouderij (1 jaar voor mbo’ers Veehouderij) te volgen. De opleiding is opgebouwd uit een gerichte selectie van modules uit de volledige hbo-major (studiestroom) Melkveehouderij en wordt afgesloten met een afzonderlijk diploma, de Associate Degree (AD). De nieuwe opleiding is vooral bedoeld voor studenten die zelf melkveehouder of bedrijfsleider/manager op een melkveehouderijbedrijf willen worden. De AD is vooral geschikt voor de studenten die een volledige bachelor-opleiding te lang en te breed vinden en behoefte hebben aan een korte, gerichte opleiding op hbo-niveau.

Studenten die dat willen kunnen na het behalen van het AD-diploma de volledige hbo-opleiding alsnog in twee jaar afronden. Rutte introduceert dit nieuwe type onderwijs om meer studenten uit het middelbaar beroepsonderwijs naar het hoger beroepsonderwijs te krijgen.

De Associate Degree Melkveehouderij kan door mbo’ers met een vierjarige Veehouderijopleiding in één jaar met een diploma (=degree) afgerond worden. Voor instromers met een havo of vwo diploma duurt de opleiding twee jaar. Bij de uitvoering van het programma wordt nauw samengewerkt met PTC+ in Oenkerk. Naast deze nieuwe opleiding biedt Van Hall Larenstein, samen met PTC+ in Oenkerk en de melkveeacademie, komend studiejaar voor het zesde achtereenvolgende jaar de Managementtraining Melkveehouderij (MTM) aan; dit is een zeer praktische training op MBO+ niveau die acht maanden duurt.
Wie meer wil weten over de Associate Degree Melkveehouderij dan ben je van harte welkom op 28 april bij Van Hall Larenstein, locatie Leeuwarden.

Trefwoorden: Landbouw, Opleidingen