Zwolse dichter brengt vierde bundel uit

Zwolse dichter brengt vierde bundel uit van Uitgeverij Dilemma

Door: Uitgeverij Dilemma  12-11-2008
Trefwoorden: Fotografie, Gedichten, Poëzie

Het is de Zwolse dichter en fotograaf Ruud Knier met zijn vierde bundel andermaal gelukt een verrassende combinatie te creëren. Gingen in zijn debuutbundel ‘Ballonvaart’ poëzie en grafisch werk hand in hand, in zijn bundel ‘Gnijpend Gruimen’ poëzie en fotografie en in zijn luisterbundel ‘Als een kievit kiespijn heeft’, poëzie en klank, ditmaal sluiten poëzie en experimentele fotografie een verbintenis.
De ‘Zinnenvegen’ bestaan uit spreuken en aforismes van Knier’s hand, tezamen met enkele korte gedichten. Ze strijken als het ware langs de geest, maar blijven desondanks hangen. Zo zet een aforisme als: ‘Verliefdheid liegt alle gebreken weg, liefde neemt ze voor lief’, onmiddellijk aan tot een geestelijke reactie bij de lezer. ‘Wat staat hier, wat wordt er bedoeld?’ Het is een gelijksoortige vraag die door Knier’s fotografie wordt opgeroepen. Elke, door hem geschoten, foto is multi-interpretabel. Geen enkele foto is eenduidig en concreet. Woord en beeld sluiten in dat opzicht prima op elkaar aan.
De korte gedichten zijn verspreid in de bundel opgenomen. Met weinig woorden wordt veel gezegd. Maar bovenal is duidelijk dat Knier de interpretatie ervan aan de lezer overlaat.
De door Uitgeverij Dilemma uitgegeven bundel is vanaf 6 november zowel in de boekhandel als via de uitgeverij verkrijgbaar.
________________________________________

Een van de korte gedichten in 'Zinnenvegen en andere beelden':

Geraakt

soms raken mensen elkaar,
soms, heel even maar
een woord, een blik, een klein gebaar
mensen raken soms elkaar

Trefwoorden: Aforismes, Dichtbundel, Dichter, Fotografie, Gedichten, Poëzie, Spreuken,