Composiet keukenbladen

Door: De Jong Natuursteen  10-02-2009
Trefwoorden: Natuursteen, Chinees, Graniet

Een composiet is een materiaal dat is opgebouwd uit verschillende componenten. Vaak worden hiermee vezelversterkte kunststoffen bedoeld. De vezels zorgen voor de krachtsdoorleiding en de matrix (vaak kunststoffen) houden de vezels samen en zorgen voor het overbrengen van schuifspanningen. Bekendste vezels zijn glas, aramide (twaron en kevlar) en koolstofvezel (carbon). Momenteel kijkt men ook naar het gebruik van natuurlijke vezels zoals vlas.

De composiet werd per toeval 'uitgevonden' in de VS. Dit gebeurde toen iemand per ongeluk bakeliet op zijn kleding gemorst had. Hij liet de vlek aanvankelijk zitten, om hem na het werk te verwijderen. Helaas bleek de vlek toen keihard geworden en helemaal niet meer te verwijderen. Met deze wetenschap werden proeven gedaan.

Wilt u meer informatie over de producten en diensten die De Jong Natuursteen biedt op het gebied van composiet en natuursteen. Ga dan naar http://www.dejongnatuursteen.nl

Later werden printplaten van bakeliet versterkt met linnen weefsel (bruine printplaten) en pertinax.

Glasvezelversterkte constructies zijn vooral te vinden in de scheepsbouw (rompen van snelle jachten) maar ook bijvoorbeeld opslagsilo's voor veevoer en de printplaten voor elektronische schakelingen worden vaak van glasvezel gemaakt.

Koolstofvezelversterkte constructies zijn vooral in de Formule 1 te zien en steeds vaker in de vliegtuigbouw als primaire constructies. Aramidevezelversterkte constructies zijn vooral te vinden waar slagvastheid en taaiheid van belang is, zoals in kogelwerende deuren en vesten. Meer en meer worden composiet materialen gebruikt in attributen voor diverse sporten zoals autoracen, wielrennen en kanovaren. Indien stijfheid wordt gewenst, zoals voor snelheidswedstrijden, kiest men voor koolstofvezel; indien sterkte (taaiheid) gewenst is, bijvoorbeeld bij een toerkano, gebruikt men aramidevezel. Combinaties van verschillende vezelsoorten komen ook voor, aangezien bijvoorbeeld kevlar zonder een buitenlaag van glasvezel niet goed functioneert in een kano.

Wilt u meer informatie over de producten en diensten die De Jong Natuursteen biedt op het gebied van composiet en natuursteen. Ga dan naar http://www.dejongnatuursteen.nl

Een andere toepassing is het vormen van platen uit vermalen natuursteen en kunststoffen. Deze platen zijn uiterst sterk en worden gebruikt in de keuken als werkblad, of als vloer of wandbekleding.[1] De hierbij gebruikte matrixmaterialen zijn vaak thermoharders als epoxy en polyester. Thermoplasten worden minder vaak toegepast.

Een ander voorbeeld van composiet is het door Stork Fokker geproduceerde Glare dat in de vliegtuigbouw wordt gebruikt, onder andere in de Airbus A380. Glare is een gelaagd composiet bestaand uit aluminium en glasvezel.

Ook materialen zoals triplex, multiplex of zelfs gewapend beton kunnen als een composiet beschouwd worden.

Nederland kent een kenniscentrum voor composieten, het Kennis-CirculatieCentrum Composieten (K3C), dat betrokken is bij de oprichting van een Europees Virtueel Instituut voor Composieten.

Wilt u meer informatie over de producten en diensten die De Jong Natuursteen biedt op het gebied van composiet en natuursteen. Ga dan naar http://www.dejongnatuursteen.nlTrefwoorden: Aanrechtbladen, Belgisch, Chinees, Graniet, Hardsteen, Keukenbladen, Natuursteen

Contact De Jong Natuursteen

Website - Geen ingevoerd

E-mail - Geen ingevoerd

Deze pagina afdrukken

Share