Overdrachtsbelasting verlaagd van 6% naar 2%

Overdrachtsbelasting verlaagd van 6% naar 2% van De Flexibele Makelaar Surhuisterveen

Door: De Flexibele Makelaar Surhuisterveen  12-07-2011
Trefwoorden: Onroerend Goed, Groningen, friesland


Met de tijdelijke maatregel van verlaging van de overdrachtsbelasting van 6% naar 2% krijgt de woningmarkt een prima impuls. Volgens Leo van de Pas, directeur van onderzoeksbureau Woningmarktcijfers.nl, is het huidige kabinetsbesluit een aardige opsteker en kan het de weg vrijmaken voor definitieve en algehele afschaffing. Het zou jammer zijn als de vreugdedans van nu volgend jaar plaats moet maken voor een nieuwe kater. De problemen op de woningmarkt zullen dan zeker niet voorbij zijn.

Door de verlaging moet het voor potentiële kopers makkelijker worden om de financiering van een nieuwe woning rond te krijgen. Dat was ook hard nodig, want door een forse verlaging van de leenquote vielen veel kopers buiten de boot. Het lijkt dan ook onwaarschijnlijk dat de verlaging zal leiden tot meer hypotheekconsumptie. Door de verlaging van de overdrachtsbelasting hoeft er minder te worden geleend en hoeft er ook minder hypotheekrenteaftrek te worden terugbetaald. Per saldo natuurlijk niet, omdat het de bedoeling is dat er meer huizen worden verkocht en dus ook meer hypotheken worden afgesloten. De terugverdientijd van de kosten koper wordt gehalveerd, waardoor mensen eerder kunnen verhuizen, bijvoorbeeld bij verandering van baan.

Volgens Van de Pas is het jammer dat de overdrachtsbelasting niet helemaal is afgeschaft en de verlaging slechts één jaar geldt. Een nieuwe bankenheffing moet een deel van het gemis aan inkomsten compenseren. Een vreemde manier van compenseren, vooral ook omdat er veel betere oplossingen denkbaar zijn. Zo zou het niet meer dubbel aftrekbaar maken (eenmalig en jaarlijks via hypotheek) van de afsluitkosten van een hypotheek eveneens een besparing van 500 miljoen euro per jaar kunnen opleveren, los van de tijdsbesparing bij de belastingdienst. Het zou bovendien meer dan reëel zijn om de premie voor de Nationale Hypotheekgarantie te verhogen naar 1 of 1,5%. Nu wordt nog geen half procent betaald, terwijl met NHG een rentekorting van een 0,5% per jaar wordt genoten en dat tijdens de gehele looptijd. Met een hogere premie kan de tijdelijk verhoogde grens tot € 350.000 blijvend worden, ook op dit onderwerp verdient de woningmarkt eindelijk zekerheid. Als volgens verwachting, vanwege de verlaging van de overdrachtsbelasting, het aantal transacties fors gaat toenemen, zal het verlies voor de overheid beperkt blijven. Door meer werkgelegenheid in de bouw- en woningmarktsector, extra belastinginkomsten zoals BTW is het zelfs de vraag of de overheid er financieel op achteruit gaat. Er zijn dus volop redenen om de overdrachtsbelasting definitief en helemaal af te schaffen en de woningmarkt volgend jaar niet opnieuw te frustreren.

Trefwoorden: Appartementen, Financieel Advies, friesland, Geld Lenen, Groningen, Huis Kopen, Huis Te Koop, Huis Verkopen, Huizen Te Koop, Makelaardij, noord holland, nvm, Onroerend Goed, Startende Ondernemers, Taxatie, Waardebepaling

Contact De Flexibele Makelaar Surhuisterveen

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share

Andere producten en diensten van De Flexibele Makelaar Surhuisterveen

Overbruggingsgarantie van De Flexibele Makelaar Surhuisterveen thumbnail
12-07-2011

Overbruggingsgarantie

U vindt het huis van uw dromen, maar de oude woning is nog steeds niet verkocht. Als u het nieuwe


Verhuiswagen van De Flexibele Makelaar Surhuisterveen thumbnail
12-07-2011

Verhuiswagen

Wanneer u uw woning verkoopt of aankoopt via De Flexibele Makelaar, dan krijgt u bij uw verhuizing onze verhuiswagen ter beschikking.


Taxaties, waardebepaling, verkoop en aankoop van De Flexibele Makelaar Surhuisterveen thumbnail
12-07-2011

Taxaties, waardebepaling, verkoop en aankoop

Als NVM-makelaardij zetten wij ons in voor de aan - en verkoop van woningen, bedrijfspanden, kantoren en bouwkavels. Van zowel bestaande bouw