Begeleiding bij hooggevoeligheid

Door: Centrum Nacha  26-11-2012

Ben jij hooggevoelig?

Zoals sommige mensen intelligenter zijn dan anderen, zo zijn sommigen gevoeliger dan anderen. Iemand die zeer gevoelig is noemen we ‘Hooggevoelig’ of ook wel HSP, ‘Highly Sensitive Person’. Een HSP-er is meer dan gemiddeld gevoelig voor indrukken en prikkels en merkt meer signalen en details op. Alle indrukken worden uitgebreider en intensiever gefilterd dan bij de gemiddelde mens. Wat anderen normaal vinden zoals mensenmassa’s of harde muziek, kan voor HSP’s al snel te veel zijn; zij raken dan overprikkeld door letterlijk een teveel aan (sterke) prikkels.

Hooggevoeligheid is een eigenschap van het zenuwstelsel in combinatie met de hersenen. Ongeveer 20% van de bevolking is hooggevoelig. Het is waarschijnlijk een erfelijke eigenschap, die evenveel voorkomt onder mannen als vrouwen. Dit blijkt uit onderzoek van Elaine Aron, Amerikaans psychotherapeute en universitair docente, en grondlegster van het begrip HSP.

Positieve kanten en valkuilen

Zoals elke eigenschap gaat hooggevoeligheid gepaard met zowel positieve kanten als valkuilen. Kenmerken van HSP’s zijn onder meer:

·       Nemen gedetailleerder, subtieler en intenser waar

·       Zijn erg gevoelig voor prikkels van buitenaf; vaak voelen HSP’s zich hierdoor niet op hun gemak

·       Hebben meer moeite en meer tijd nodig om indrukken te verwerken

·       Hebben een diep en rijk innerlijk leven; dromen, fantaseren en overwegen veel

·       Voelen stemmingen en sferen goed aan

·       Worden meer dan gemiddeld geroerd door natuur, kunst en muziek

·       Eigen emoties en emoties van anderen worden intenser ervaren

·       Hebben moeite met planning en het verkrijgen van structuur

·       Kunnen verlegen overkomen maar zijn dat veelal niet

·       Zijn vaak plichtsgetrouw en perfectionistisch

·       Functioneren minder goed als ze geobserveerd of geevalueerd worden

·       Zijn vaak zorgzaam en anticiperend op behoeften van anderen; moeite om grenzen aan te geven

·       Hebben relatief meer en sneller last van stress, spanning en fysieke klachten zoals hoofdpijn, allergieën, maag/darmklachten, chronische vermoeidheid etc.

·       Lopen groter risico op stemmingswisselingen, depressiviteit, angsten en verslavingen

Twee soorten

Er zijn globaal genomen twee soorten HSP's: de grootste groep, zo’n 70%, is van nature rustig en meer introvert. Zij voelen zich prettig bij een redelijk gelijkmatig leven met weinig risico's. Het andere deel, ongeveer 30% van de HSP's, heeft juist behoefte aan nieuwe ervaringen en spanning en is meer extravert. Zij worden ook wel HSS genoemd, 'High Sensation Seekers'. Zij zijn enerzijds snel verveeld en op zoek naar uitdaging, maar raken anderzijds snel overbelast. Zij leven als het ware met één voet op de rem en een voet op het gaspedaal.

Veel HSP-ers worden onzeker

Hooggevoeligheid kan sterk van invloed zijn op werk, het persoonlijk leven en relaties. Het is een eigenschap die in onze hectische, westerse maatschappij, waar de nadruk ligt op verstand en ratio, niet erg wordt gewaardeerd. Veel hooggevoelige mensen ervaren in eerste instantie dan ook last van hun eigenschap, en vragen zich af wat er mis is met hen. Zij hebben de neiging zichzelf te willen veranderen, en hun eigenschap te onderdrukken of negeren.

Mijn ervaring met HSP

Ik heb altijd al mensen en situaties goed kunnen aanvoelen. Maar omdat ik dat altijd heb gehad, realiseerde ik me niet dat anderen dat niet hadden. Toen ik nog niet wist wat HSP was, werd ik ook onzeker omdat ik altijd snel uit balans raakte. Ik werd doodmoe van winkelen, voelde me vaak overweldigd door allerlei gevoelens die achteraf gezien niet van mij waren. Nu ben ik zover dat ik anderen hiermee kan helpen omdat dit te herkennen en hiermee om te kunnen gaan.

Hooggevoeligheid als kracht

Door het bewustzijn en accepteren van de eigen hooggevoeligheid kan deze echter van een valkuil en een last, tot een kwaliteit en een kracht worden. Dan is het onder andere belangrijk om goed te leren aarden, grenzen te stellen, de innerlijke kracht te versterken en een juiste balans te vinden tussen activiteit en rust.

Wil jij van hooggevoeligheid jouw kracht maken?

Als jij last hooggevoeligheid en wil je hier graag een kracht van maken dan kan ik je hierbij begeleiden. Kijk op de website onder begeleiding om te zien op welke manieren ik zoal werk. Een kennismakingsgesprek van 30 minuten is gratis. Voor het maken van een afspraak kun je me bellen op 06 - 188 50 767 of laat een bericht voor me achter via het contactformulier op de website, dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.


Andere producten en diensten van Centrum Nacha


29-11-2012

Begeleiding bij stress

"De boog kan niet altijd gespannen zijn". Daarmee wordt bedoeld dat een mens naast inspanning ook plezier en ontspanning


Leer in 5 ochtenden je intuïtie meer kennen en te vertrouwen van Centrum Nacha thumbnail
26-11-2012

Leer in 5 ochtenden je intuïtie meer kennen en te vertrouwen

In 5 ochtenden kun jij jouw intuïtie meer leren kennen en erop vertrouwen.


Natuurcoaching van Centrum Nacha thumbnail
26-11-2012

Natuurcoaching

Natuurcoaching is een vorm van persoonlijke begeleiding waarbij de natuur als grootste inspiratiebron wordt gebruikt.