GAAT DE EVOLUTIE VOOR OF ACHTERUIT

Door: Ad-id  13-03-2009
Trefwoorden: Expositie, Foto's, Boekenweek

Mad-ID’s werd benaderd om de winkeletalages in te richten met een expositie gefocust op het boekenweek thema TJIELP TJIELP, het boekenweekgeschenk van Tim Krabbé en een knipoog naar het jaar van Darwin.

Mad-ID’s is een samenwerkingsverband tussen kunstenaar Mamabart en AD-ID. Voor deze expositie hebben zij de link tussen het boekenweekgeschenk, Darwin, dieren in het algemeen en de mens onderzocht en naar eigen inzicht vertaald in beeld en tekst.

Een passage uit het boekenweekgeschenk, ‘En Bram was zijn zoon. Juist omdat hij het niet was – van je eigen zoon zou je verplicht zijn te houden, waardoor je altijd moest twijfelen of je het wel echt deed; van Bram hield hij omdat het Bram was.' , en de aanhoudende commotie rondom de bijna tweehonderd jaar oude theorie van Darwin brachten Mad-ID’s tot het creëren van de expositie ‘Gaat de evolutie voor of achteruit’. Waarbij Mamabart verantwoordelijk is voor het beeld, Rogier Timmermans van AD-ID voor de teksten, Hijman & Arends voor de inrichting en JP belettering voor het aanbrengen van de letters.

‘Een boom is een boom en een atoom is een atoom. Beide zijn er, ooit ontdekt en even belangrijk’, zegt Rogier Timmermans van Mad-ID’s. ‘Hoe, waarom, wanneer en waar zijn belangrijke vragen maar ondergeschikt aan het feit dat ze beide bestaan en samen verder moeten gaan. Respect voor het verleden creëert ruimte voor het heden’, gaat Mamabart verder. ‘De zoektocht naar het ontstaan mag nooit het bestaan overschaduwen’, zegt Timmermans tot slot.

De expositie geeft het moment de glans binnen het bestaan en laat iedereen vrij om op zijn manier te kijken naar de tijdelijke werkelijkheid. Dieren zoeken niet naar antwoorden maar passen zich aan, mensen stellen vragen zonder te denken over het verdere bestaan. Wie is er verder, de mens of het dier, wie overleeft de tijd, wie heeft er echt plezier? Een moment in de nog te schrijven geschiedenis zal uiteindelijk bepalen wie er gelijk heeft, tot die tijd moeten we het echt samen doen. Dus laten we elkaar respecteren, van elkaar genieten en elkaar laten bestaan.

De expositie is vierentwintig uur per dag te aanschouwen in de twintig meterlange etalage van boekhandel Hijman & Arends in Arnhem.


 

Trefwoorden: Ad-id, Boekenweek, Boekenweekgeschenk, Expositie, Foto's, Mad-id's, Mamabart,