LANGSTE HOUTEN FIETSBRUG VAN NEDERLAND GEOPEND

Door: Arcadis  10-10-2006
Trefwoorden: Infrastructuur, Fietsbrug

Op vrijdag 13 oktober zal de langste houten fietsbrug van Nederland, de Meerlobrug, worden geopend. De brug is 117 meter lang en voorziet in een recreatieve verbinding over de Hollandse IJssel bij IJsselstein. De constructie bestaat uit een houten doosconstructie van gelamineerd hout en is ontworpen door ARCADIS en P2-landschapsarchitecten.

ARCADIS werd indertijd benaderd door melkveehouder Jan Kromwijk met de vraag om mee te denken over zijn toekomst. Binnen het strategisch groenproject Utrecht West zou zijn bedrijf getransformeerd worden tot een natuur en recreatiegebied. In opdracht, maar ook samen met de familie Kromwijk, werd het plan ontworpen voor de omvorming van hun intensieve veehouderij tot een middelgrote jachthaven met aanverwante voorzieningen zoals een restaurant, botenloodsen en de fietsbrug.

“Er is voor een houten brug gekozen omdat de natuurlijke uitstraling van hout het best past in de landelijke omgeving. Met de doosconstructie konden we de specifiek gebogen vormgeving realiseren binnen de gestelde technisch en financiële randvoorwaarden”, zegt Peter klompen, projectmanager van ARCADIS.

Vanuit de conceptontwikkeling voor Kromwijk is ARCADIS betrokken bij het projectmanagement, vergunningenmanagement, engineering en directievoering van de jachthaven. In opdracht van de Landinrichtingscommissie Utrecht-West en Provincie Utrecht deed ARCADIS de engineering en directievoering van de Meerlobrug. De brug is geconstrueerd door Schaffitzel en gebouwd door aannemerscombinatie Van Baaren-De Gier. Het projectmanagement over de realisatie van de brug is door Dienst Landelijk Gebied verzorgd. De opening wordt verricht door Ger Mik, Gedeputeerde van de Provincie Utrecht. Guido van Woerkom, directeur ANWB opent het restaurant Marnemoende en de gelijknamige jachthaven.

Trefwoorden: Fietsbrug, Infrastructuur

Contact Arcadis

Website - Geen ingevoerd

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share