Euroconsult Mott MacDonald helpt Kazachstan bij overstromingen

Door: Euroconsult Mott Macdonald  11-08-2008

ARNHEM - Euroconsult Mott MacDonald helpt Kazachstan te voorkomen dat zware overstromingen de levens teisteren van duizenden bewoners van het stroomgebied van de rivier de Syr Darya.

In de afgelopen jaren hebben ongewoon zware overstromingen duizenden bewoners van het dal uit hun woongebied verdreven en voor miljoenen dollars aan schade veroorzaakt. Het Syr Darya-bekken is het grootste natuurlijke afwateringsstelsel van Kazachstan en kan de grote toevoer van water niet meer aan. De regering van Kazachstan heeft daarom besloten grootscheepse maatregelen te nemen om verdere overstromingen te voorkomen.

Het Arnhemse adviesbureau Euroconsult Mott MacDonald heeft onderzocht welke belangen meespelen om tot een breed gedragen oplossing te komen. Gekeken is daarbij naar economische, humanitaire en ecologische belangen. Dit heeft geresulteerd in de aanleg van een 3 miljard m3 groot stuwmeer in Koksaray, in het bekken van de Syr Darya, dat het teveel aan water moet opvangen dat anders voor overstromingen zorgt.

Het Koksaray-stuwmeer is onderdeel van het afwateringsstelsel dat Kirgizië, Tadzjikistan, Oezbekistan en Kazachstan verbindt en zorgt er ook voor dat het Chardara-stuwmeer, op de grens met Oezbekistan, wordt ontlast. Water verdwijnt daardoor niet meer in de woestijn, maar wordt opgespaard zodat het in de zomer gebruikt kan worden voor de landbouw.

Einde


Voor meer informatie:
Caroline la Chapelle
Euroconsult Mott MacDonald
026-3577111/371
[email protected]


Contact Euroconsult Mott Macdonald

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share