lenen wordt steeds goedkoper

lenen wordt steeds goedkoper van Leen-offerte

Door: Leen-offerte  03-03-2009
Trefwoorden: Offerte, Lenen, Geld Lenen

Lenen wordt goedkoper door Europese regeling 20-05-2007 - 15:56
De rente op een persoonlijke lening voor de aankoop van een boot of een auto kan binnenkort een stuk omlaag. Bovendien krijgen burgers en bedrijven straks de mogelijkheid om hun kersverse lening bij bank of geldverstrekker binnen veertien dagen en zonder extra kosten op te zeggen indien ze hier alsnog van af willen zien.

Dat is het gevolg van de nieuwe Europese richtlijn voor consumentenkrediet, die het makkelijker moet maken voor bijvoorbeeld Duitse of Belgische geldverstrekkers – waar de in rekening gebrachte rente momenteel duidelijk lager ligt – om in ons land klanten aan te trekken.

Aanstaande maandag praten de Europese ministers van Economische Zaken over het voorstel van eurocommissaris Kuneva (Consumentenzaken), waarbij er in Brussel van wordt uitgegaan dat na jaren gesteggel en geruzie eindelijk een akkoord over de nieuwe regeling wordt bereikt.

In Nederland zou de rente in theorie met zeker een procent kunnen zakken indien optimaal gebruik wordt gemaakt van de

EU-commissaris voor Consumentenzaken Kuneva wil Europese concurrentie op de leenmarkt.

Prijsverschillen in andere eurolanden

Waar in Nederland nu gemiddeld 8,9% rente per jaar voor een persoonlijke lening in rekening wordt gebracht, is dat in Duitsland en België respectievelijk 8,0 en 7,9%. In Finland kun je zelfs al voor 6,3% geld lenen.

Grensoverschrijdend

Onduidelijk is echter of en in welk tempo de tarieven naar elkaar toe gaan bewegen, nu sinds jaar en dag slechts een zeer klein deel van de geldleningen over de grens wordt afgesloten. Het is de Europese Commissie al jaren een doorn in het oog dat de Europese interne markt op dit gebied niet werkt. Terwijl EU-burgers in de 27 lidstaten jaarlijks voor maar liefst 800 miljoen euro aan leningen afsluiten, is in een op de honderd gevallen nu sprake van een grensoverschrijdend contract.

De Consumentenbond is voorlopig echter dolblij met de nieuwe richtlijn. ,,Niet alleen komt er meer concurrentie en kunnen de rentepercentages daardoor omlaag, maar deze nieuwe regeling garandeert ook dat Nederlanders minstens even goed beschermd blijven als nu het geval is.”

Burgers en kleine ondernemers worden nu vaak afgeremd om met buitenlandse geldverstrekkers in zee te gaan. Met name door het woud aan verschillende regels en voorwaarden waarvan in de lidstaten sprake is. Hoewel burgers aangeven dat taalverschillen en het ontbreken van direct persoonlijk contact hen huiverig maakt over de grens te lenen, blijken ook zaken als betrouwbaarheid en een gebrek aan informatie grote drempels om in een ander land kredieten af te sluiten.

Uniforme regels

Kuneva neemt die belemmeringen in de nieuwe richtlijn nu weg via een aantal nieuwe uniforme regels, die straks overal in Europa op dezelfde wijze moeten worden toegepast. Daarbij moet voortaan verplicht een op dezelfde wijze berekende rentevoet worden gepubliceerd, terwijl tevens de rechten en plichten van beide partijen in heel Europa naar een gelijk minimumniveau getild.

Ook de bedenktijd is voor een groot aantal landen – inclusief Nederland – nieuw. Wie binnen 14 dagen van zijn leencontract afwil kan dit straks zonder opgaaf van reden en zonder kosten doen. Daarnaast worden de mogelijkheden om vervroegd af te lossen verruimd, al moeten de ministers het over de daarvoor geldende voorwaarden en bedragen maandag nog wel eens worden.

Trefwoorden: Geld Lenen, Lenen, Offerte

Contact Leen-offerte

Website - Geen ingevoerd

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share