Slimme meters voor 50.000 Continuon-klanten

Door: Liander  15-05-2006
Trefwoorden: Energie, Elektriciteit, Elektriciteitsmeter

10.000 Arnhemse huishoudens krijgen slimme meetsysteem Metripoint

Continuon Netbeheer plaatst vandaag het eerste innovatieve meet- en regelsysteem Metripoint bij klanten in de Arnhemse wijk Presikhaaf. De netbeheerder installeert het komend half jaar nieuwe elektriciteit- en gasmeetsystemen - ook wel slimme meters genoemd - bij 50.000 klanten: 10.000 klanten in Arnhem, 15.000 klanten in Alphen a/d Rijn en 25.000 klanten in Friesland. Metripoint stelt op elk moment de actuele meterstanden beschikbaar. Op deze manier verbetert de netbeheerder haar klantadministratie richting leveranciers. Voordeel voor de klant is dat er altijd juiste meterstanden op de rekening staan bij bijvoorbeeld de jaarnota, een verhuizing of overstap naar een andere energieleverancier.

Continuon is de eerste netbeheerder in Nederland die start met de uitrol van dit innovatieve meet- en regelsysteem. Bij gebleken succes overweegt Continuon - na uitgebreide evaluatie - om in de komende 5 jaar 5 miljoen gas- en elektriciteitsmeters bij alle 2,7 miljoen klanten te vervangen, om zo de potentiële voordelen van de slimme meters optimaal te benutten.

Het Ministerie van Economische Zaken liet in februari 2006 - via een brief aan de Tweede Kamer - weten dat netbeheerders verantwoordelijk worden voor de uitrol van slimme meters. Dit biedt Continuon voldoende garantie deze - eerder aangekondigde - uitrol te realiseren.

75.000 meters kosteloos vervangen
In de Arnhems wijken Presikhaaf en Rijkerswoerd worden bij 10.000 klanten de komende maanden 20.000 gas- en elektriciteitsmeters vervangen door de Metripoint. Ditzelfde gebeurt in het najaar bij 15.000 klanten in Alphen a/d Rijn. In de stedendriehoek Harlingen, Franeker en Bolsward worden bij 25.000 klanten in het najaar 25.000 elektriciteitsmeters vervangen.

Bij de huishoudens worden de huidige elektriciteit- en/of gasmeters kosteloos vervangen door de nieuwe meters. Klanten worden vooraf via een brief over de meterwisseling geïnformeerd.

Voordelen Metripoint
Door het meetsysteem Metripoint hoeven klanten de meterstanden niet meer zelf door te geven, deze standen worden op afstand uitgelezen. Op elk gewenst moment zijn de actuele en juiste meterstanden beschikbaar. Daarmee worden onjuiste meterstanden bij bijvoorbeeld jaarafrekeningen, verhuizing of overstap naar een andere energieleverancier voorkomen.

Op termijn biedt dit nieuwe meetsysteem nog meer voordelen. Netbeheerder Continuon beschikt door Metripoint per individuele klant over de kwaliteitsgegevens van de elektriciteitsvoorziening, zoals netspanning en stroomuitval. Ook wordt het opsporen van energiediefstal eenvoudiger. Wanneer het totale geregistreerde verbruik van een wijk of straat afwijkt van de hoeveelheid geleverde elektriciteit, kan er bijvoorbeeld sprake zijn van energiediefstal.

Tenslotte biedt de netbeheerder met Metripoint aan energieleveranciers de mogelijkheid om nieuwe diensten (meerdere tariefsoorten), gerichte energiebesparingacties en prepaid toepassingen aan te bieden.

Meterstanden via elektriciteitsnet
Metripoint bestaat uit een gasmeter die gekoppeld is aan een slimme elektriciteitsmeter. De meterstanden van de gasmeter worden via de slimme elektriciteitsmeter uitgelezen, en vervolgens worden de standen van beide meters via het elektriciteitsnet naar het klanteninformatiesysteem van de netbeheerder verstuurd.

Trefwoorden: Elektriciteit, Elektriciteitsmeter, Energie

Contact Liander

E-mail - Geen ingevoerd

Deze pagina afdrukken

Share