Groene Bouwcommissie Komt Naar Costa Rica

Groene Bouwcommissie Komt Naar Costa Rica van Pura Vida Invest

Door: Pura Vida Invest  24-06-2008
Trefwoorden: Beleggen, Sparen, Rendement

 

Costa Rica’s “groene” imago als ecotoerismebestemming van wereldklasse trekt per jaar bijna twee miljoen toeristen en investeerders in onroerend goed aan. Tegelijkertijd neemt echter de ontevredenheid toe over de negatieve gevolgen van de onroerendgoedprojecten voor de veelgeprezen natuurlijke omgeving van het land.

 

Nu hoopt een nieuwe organisatie die geschillen op te lossen en de bouwindustrie te ‘vergroenen’. Vertegenwoordigers van de industrie hebben de Costa Ricaanse afdeling opgericht van de World Green Building Council (WorldGBC), een vereniging voor duurzaam bouwen met tien plaatselijke vertakkingen in de hele wereld en 17 “opkomende” vertakkingen, waaronder die in Costa Rica. “Onze vereniging ‘komt op’ na een periode van 12 maanden tijdens welke (de WorldGBC) bepaalt of alles goed gaat en of iedereen erbij betrokken wordt en eraan deelneemt.” zegt Rodrigo Díaz, lid van de Raad van Advies voor de Bouw van Costa Rica en senior consulent bij het bouwmateriaalbedrijf, Holcim, dat de nieuwe Green Building Vereniging heeft helpen oprichten. “(De WorldGBC) heeft dit al jaren gedaan en heeft een netwerk aan informatie en onderzoek en hulpmiddelen. Als je lid bent, deelt hij al die informatie met jou,” zei Mr Díaz. Maar wat voor soort informatie? Het initiatief is er in de eerste plaats op gericht om van de bouw van zowel commerciële als residentiële panden een milieuvriendelijker proces te maken en om gebouwen te maken die niet alleen minder energie verbruiken, maar ook gezonder zijn. In de Verenigde Staten neemt de vraag naar zogenaamde ‘groene huizen” toe, volgens een recent verslag van McGraw-Hill Construction, dat de ontwikkeling op het gebied van huizen en onroerend goed in de VS van nabij volgt. Bovendien zorgt ongeveer 40 procent van de Amerikanen die hun huizen verbouwen, ervoor dat ze het op een “groene manier” doen — dat wil zeggen, met materiaal en methodes die energiebesparender zijn en minder inbreuk maken op het milieu. “Groene huiseigenaars worden gemotiveerd door hun bezorgdheid voor de gezondheid van hun families en de gevolgen voor het milieu. Een verbeterde gezondheid en het feit dat ze het milieu hielpen leidde ertoe dat groene huiskopers veel tevredener waren met hun nieuwe woningen.” volgens het verslag dat ‘De Groene huiseigenaar’ heet.

Trefwoorden: Beleggen, Belegggingen, Belegging, Investeren, Obligaties, Puravidainvest, Rendement, Spaarrente, Sparen, Vaste Rente,