SITA Nederland introduceert nieuwe verpakkingen voor specifiek ziekenhuisafval

Door: Sita Nederland  20-02-2007

SITA Nederland introduceert nieuwe verpakkingen voor specifiek ziekenhuisafval

Voor de inzameling van specifiek ziekenhuisafval heeft SITA Nederland onlangs 2 nieuwe verpakkingen geïntroduceerd.


SITA is al meer dan 25 jaar op een veilige en verantwoorde manier actief op het gebied van het inzamelen, vervoeren en verwerken van (specifiek) ziekenhuisafval. In Nederland maakt meer dan de helft van de ziekenhuizen gebruik van de dienstverlening van SITA.

Het inzamelen, vervoeren en verwerken van ziekenhuisafval is gebonden aan strenge regels en procedures. Vanwege een wijziging in de wetgeving voor het vervoer van deze afvalstromen heeft SITA, in samenwerking met de verpakkingsindustrie, een nieuwe verpakking ontwikkeld.
Uit marktonderzoek is gebleken dat een klein deel van het specifiek ziekenhuisafval per jaar, van het totale aanbod van 8.000 ton op jaarbasis, een verhoogt besmettingsrisico voor mens of dier heeft. Met de nieuwe verpakking kan dit afval volledig veilig vervoerd worden. SITA biedt de ziekenhuizen in Nederland deze oplossing. Bij het toepassen van de nieuwe verpakkingen kunnen de bestaande inzamelsystemen gebruikt blijven worden.

Introductie van een nieuwe verpakking voor het overige specifiek ziekenhuisafval
Naast de genoemde verpakking voor specifiek ziekenhuisafval met bijzonder besmettingsrisico, introduceert SITA gelijktijdig een alternatief voor de traditionele kunststof verpakkingen. Hiervoor heeft SITA een nieuwe verpakking op basis van karton ontwikkeld. In de praktijk is gebleken dat ziekenhuizen zelfs kunnen besparen door het gebruik van deze nieuwe verpakking. De veilige en verantwoorde manier van inzamelen, vervoeren en verwerken blijft hierbij volledig gegarandeerd, mits de klant de verpakking op juiste wijze gebruikt en inzet.


Om de Nederlandse ziekenhuizen te wijzen op de gewijzigde wetgeving en de nieuwe verpakkingen die worden aangeboden, heeft SITA een Direct Mail-actie ingezet. De actie is een groot succes. SITA is zeer tevreden over de wijze waarop haar klanten organisatorisch met specifiek ziekenhuisafval omgaan. In diverse instellingen wordt al met de nieuwe verpakkingen gewerkt.

De heer Herman Jansen, Stafmedewerker Milieu bij Meander Medisch Centrum in Amersfoort: “Wij zijn tevreden over de nieuwe verpakking van SITA. Deze nieuwe verpakking is als aanvulling op de reeds in gebruik zijnde verpakkingen voor een beperkt aantal afdelingen toepasbaar. Het is juist zo sterk van SITA dat zij zich met deze verpakkingen richt op de verschillende toepassingen in ons ziekenhuis. Op deze manier kunnen we mogelijk een kostenbesparing realiseren en blijven wij op een veilige manier omgaan met deze risicovolle afvalstromen”.

Met de introductie van de nieuwe verpakkingen biedt SITA alle ziekenhuizen in Nederland een keuze uit diverse soorten verpakkingen. Iedere situatie vraagt nu eenmaal om een eigen oplossing.

Van 14 t/m 16 maart staat SITA met haar stand op de beurs Zorgtotaal in de Jaarbeurs in Utrecht.