rare draaigevallen, kurken & trekkers

rare draaigevallen, kurken & trekkers van Wijnmuseum Arnhem

Door: Wijnmuseum Arnhem  13-03-2007

Ook tijdens het museumweekend op 14 én 15 april a.s. kunt u deze tentoonstelling bekijken. Het museum is dan ook op zondag geopend van 13.00 tot 17.00 uur (slechts één keer per jaar) én u kunt het hele weekend gratis naar binnen. Ter ere van het Museumweekend organiseert het naastgelegen wijnkopershuis Robbers & van den Hoogen zijn grootste voorjaarsproeverij. Voor deelname aan deze groots opgezette proeverij én een rondleiding door onze kelders betaalt u per persoon € 12,00 incl. BTW . Een aankoop ter plekke, al vanaf 12 flessen, betekent voor u teruggave van uw entreebedrag.

De tentoonstelling is nog te bewonderen tot eind december 2007 van dinsdag tot en met vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur in het Nederlands Wijnmuseum aan de Velperweg 23 te Arnhem.


Entree:
Per persoon € 3,00. Kinderen tot 12 jaar onder begeleiding € 1,50


Achtergrondinformatie:

De eerste kurkentrekkers dateren uit de 17e eeuw. Voor de intrede van de kurk, werd de vloeistof met linnen proppen, houten stoppen of een laagje olie van de zuurstof gescheiden. Toen de kurk zijn intrede deed, werden kurken slechts tot de helft in een fles of kruik gebracht, zodat ze gemakkelijk met de hand verwijderd konden worden. Met de komst van de cilindervormige fles (rond 1730) - waarin de wijn liggend kon worden bewaard - kwam de vraag naar kurkentrekkers op gang. Omdat de kurk steeds verder in de hals van de fles werd geperst, evolueerde de kurkentrekker in de 18e eeuw van een klein voorwerp met een spiraal van slechts twee windingen, in een robuuste kurkentrekker met vier windingen.

De benodigde trekkracht bedroeg soms wel vijftig kilo, waardoor - vooral in Engeland, in de 19e eeuw - allerlei mechanische hulpmiddelen werden bedacht, die de trekkracht verlaagden of beter verdeelden. Vele ingenieuze machientjes – soms op een prachtige en humoristische wijze versierd – kunnen in het museum worden bewonderd. Hieronder bevindt zich ook de heer Schermerhorn’s bijdrage aan de mensheid (1868): een soort hengeltje met haak om de kurk weer uit de fles te vissen.