Systeembeheerder Wim Vos concentreert zich op regio Arnhem.

Door: Wim Vos Automatisering  05-08-2008

In 2005 richtte hij Wim Vos Automatisering op voor Arnhemse particulieren en bedrijven die problemen met hun computer hebben of iemand zoeken voor onderhoud. "Computers hebben namelijk onderhoud nodig", vertelt Vos. "Net zoals een auto. De meeste mensen kunnen dat niet zelf. Ze hebben best veel computerkennis tot een bepaald niveau. Daarna kom ik in beeld". Bedrijven die Vos bellen voor hulp, zijn meestal kleinere bedrijven waar maximaal vijfentwintig mensen in dienst zijn. Hij schat dat hij tien tot vijftien bedrijven als vaste klant heeft voort computeronderhoud, waaronder Dekenaat Arnhem. Andere bedrijven bellen pas als ze in grote problemen zitten. "Ik heb een hekel aan dat brandblussen, want je kunt het voorkomen door je computer regelmatig te laten nakijken", verzucht Vos.

Het liefst helpt Vos particulieren. Hoewel hij ook ook vanaf zijn eigen laptop werkt, leert de ervaring dat klanten prijs stellen op persoonlijk contact en daar 55 euro per uur voor over hebben. "Ik kom zeker bij vijftig verschillende mensen over de vloer, misschien wel bij honderd. Ze komen naast me zitten en willen precies weten wat er aan de hand is.

Bij bedrijven is het meestal wat onpersoonlijker." De meest voorkomende problemen zijn software problemen of virussen die de computer traag maken.

Volgens Vos zijn alle problemen op te lossen, al moet hij daarvoor in het uiterste geval de computer opnieuw installeren. Soms komt een klant echter met een ongewoon probleem. Vos: "Iemand belde dat het beeld 180 graden gedraaid was. Ik had daar nog nooit van gehoord, maar kon me voorstellen dat je er een stijve nek van krijgt. Toen ben ik er via google achtergekomen dat bij een specifieke laptop het beeld draait als je een bepaalde toetsencombinatie gebruikt."

Aan voorrijkosten doet Vos niet. Meestal neemt hij zijn fiets om naar een klant te gaan. Het is niet voor niets dat de systeembeheerder zich concentreert op Arnhem. "Ik heb voor grotere bedrijven gewerkt die je voor een klus naar Alkmaar stuurden. Om vijf uur was je klaar, maar dan moest je door alle files nog terug naar Arnhem. Wat een onzin is dat", zegt Vos fel. "Alsof er in Alkmaar geen goede systeembeheerders zitten. Daarom houd ik het nu op Arnhem en Velp. Oosterbeek gaat nog net, maar eigenlijk is dat al te ver."

bron: De Gelderlander