Lezing en discussie "Paniek op de arbeidsmarkt?"

Lezing en discussie "Paniek op de arbeidsmarkt?" van Sigma-M

Door: Sigma-M  02-03-2007
Trefwoorden: Training, Consultancy, Organisatie Advies

Aanleiding

Bestuursvoorzitter Rens de Groot van het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) voorspelde bij de presentatie van het rapport "Vacatures in Nederland 2006" dat er dit voorjaar een tekort aan personeel op de arbeidsmarkt zal ontstaan. De aantrekkende economie leidt nu al in verschillende sectoren tot "niet vervulbare vacatures". Dat houdt in dat de gewenste sollicitant, jong en ervaren, er simpelweg niet is. Over een aantal maanden speelt de seizoensinvloed ook een rol. Dus bestaat de kans dat bedrijven straks geen productie kunnen draaien, of niet kunnen groeien. De "gewilde" medewerker zal bij de concurrent meer dan welkom zijn.

Wie biedt er meer

Het is de tweede keer in een paar jaar tijd dat deze arbeidskrapte zich voor doet. Toen stond er direct een auto klaar, nu staat er ook een voor de partner klaar. Onderzoek wijst al jaren uit dat geld niet de belangrijkste motivatie is, toch wordt daar vooral mee gelokt. Volgens John van der Borg van Sigma-M worden ontwikkeling, persoonlijke groei en sfeer als belangrijkste factoren genoemd om van baan te wisselen. Kunnen bedrijven dat bieden en hoe komt die sollicitant daar achter?

Creatieve oplossingen

Het aannemen van senioren, arbeidsgehandicapten, allochtonen, herintreders, laag opgeleiden, verkeerd opgeleiden is een optie. Zit daarin de oplossing voor economische groei? Cultuuromslag, management opleidingen, reorganisatie, training: zit daarin de oplossing voor het behoud van personeel? Of moet de oplossing in een meer creatieve richting gezocht worden? U kunt natuurlijk de shirts van de glazenwasser bij uw concurrent voorzien van uw personeelsadvertentie. Ook voor dit soort tips nodigen we ondernemers graag uit bij de komende '3 en passant'.

Gert-Jan Metz

Deze bijeenkomst wordt afgetrapt door Gert-Jan Metz, vestigingsmanager van het regiokantoor van het CWI te Zwolle. Metz spreekt tijdens deze '3 en passant' over werven en behouden van personeel. Het CWI heeft regionaal niet alleen de rol om werkelozen aan werk te helpen, maar tevens om werkgevers aan goed personeel te helpen. Het CWI werkt samen met gemeenten, uitkeringsinstituut UWV en scholingsinstellingen om per regio in kaart te brengen wat voor personeel werkgevers zoeken, zodat mensen op een juiste manier begeleid en geschoold worden. Voor werkgevers is dit de gelegenheid om hun wensen kenbaar te maken. Het CWI wil graag samenwerken met werkgevers in de regio om de goede persoon op de goede plaats te krijgen.

'3 en passant'

Ondernemers kunnen van elkaar leren door over hun ervaringen in het bedrijfsleven te praten. Maar dat gebeurt te weinig. "Er zijn natuurlijk al aardig wat netwerkbijeenkomsten voor ondernemers in deze regio", zegt John van der Borg. "Maar de mensen die je daar tegenkomt zijn consultants, adviseurs en politici. Allemaal mensen die 'iets' van je willen. En om heel eerlijk te zijn, zitten ondernemers daar niet op te wachten. Die willen praten met collega-bedrijven over hoe zij bepaalde zaken aanpakken." Daarom hebben Restaurant Het Boshuis in Drie en managementadviesbureau Sigma-M de handen ineen geslagen. Met een nieuw platform voor uitsluitend ondernemers, '3 en passant', willen ze de contacten tussen bedrijven aanhalen.

De themabijeenkomst van '3 en passant' wordt gehouden op dinsdag 13 maart 2006 van 17.00 tot 20.00 uur, in Restaurant Het Boshuis in Drie. "Ondanks dat we nog niet zolang bezig zijn met de organisatie van '3 en passant', hebben enkele bedrijven al enthousiast gereageerd. Dat heeft zelfs al geresulteerd in een paar aanmeldingen.", zegt Van der Borg.

Meer informatie

Meer informatie over de themabijeenkomsten en het aanmelden voor de bijeenkomsten is te vinden op de website van het platform www.3enpassant.nl.

Meer informatie over het ondernemersplatform '3 en passant' is te krijgen bij Sigma-M, John van der Borg, telefoonnummer 06-53204841.

Meer informatie over Sigma-M staat op de website www.sigma-management.nl.

 

Trefwoorden: Consultancy, Directeuren, Herintreders, Lezing, Lezingen, Ondernemers, Ondernemersplatform, Organisatie Advies, Organisatieontwikkeling, Sigma-m, Training