Kieskeurig start categorie luisterboeken

Door: Kieskeurig  01-11-2006

Populariteit ‘voorgelezen boek’ stijgt explosief

Culemborg, 1 november 2006 – Vergelijkingssite KIESKEURIG geeft vanaf vandaag ook vergelijkingsinformatie over luisterboeken. De introductie van deze nieuwe categorie valt samen met de Week van het Luisterboek, die dit jaar – van 1 t/m 12 november - voor de tweede keer wordt georganiseerd.

Het starten van deze nieuwe vergelijkingscategorie door KIESKEURIG speelt in op de toenemende populariteit van deze vorm van 'lezen.' Volgens schattingen stijgt het aantal verkochte luisterboeken jaarlijks met ruim 20 procent en de veronderstelling dat luisterboeken alleen voor blinden of mensen met een leeshandicap zijn, is inmiddels achterhaald. Ook mensen zonder handicap ondervinden steeds meer het gemak van luisterboeken (in de auto of trein, op de fiets etc.).

Janet Sellis, oprichter van KIESKEURIG.nl: “Wij bieden al langer de mogelijkheid om boeken, cd’s en dvd’s te vergelijken en via webwinkels te vinden, maar het luisterboek is voor ons een nieuwe categorie. Wij hebben een goed en regelmatig contact met de bezoekers van onze site en zij zijn het die ons vragen nieuwe categorieën toe te voegen. Voor het luisterboek kwamen de afgelopen maanden steeds meer verzoeken binnen, en de Week van het Luisterboek leek ons een mooie gelegenheid om deze nieuwe categorie te introduceren.”

De Week van het Luisterboek is een initiatief van Uitgeverij Rubinstein, Uitgeverij Cossee, Home Academy, Karakter Uitgevers in samenwerking met de boekhandelketens Libris, Blz., Selexyz en Plantage Boekhandels en met medewerking van Bol.com, ECI, NBD/Biblion en Dedicon. Ook de FNB (Federatie Nederlandse Blindenbibliotheken) is een enthousiaste promotor van het luisterboek en brengt jaarlijks 1800 nieuwe luistertitels uit voor mensen met een visuele handicap, maar ook voor mensen met reuma, dyslexie of afasie.

Daarnaast blijkt het luisterboek ook gewoon zeer populair voor in de auto. Tijdens het file-rijden, maar ook op vakantie. Met name kinderboeken blijken dan heel populair.

Het afgelopen jaar was in Nederland de oogst aan luisterboeken rijker dan ooit. Zo heeft Hanneke Groenteman het boek ‘Het zwijgen van Maria Zachea’ voorgelezen. Remco Campert las zijn ‘Het satijnen hart’. Beatrice van de Poel las Nicci French’s ‘De bewoonde wereld’ en Anne-Wil Blankers en Bram van der Vlugt hebben beroemde verhalen van Agatha Christie ingesproken. Met het verschijnen van het alom bejubelde jongste boek van Maarten ’t Hart ’t Psalmenoproer’ is vrijwel meteen het gelijknamige luisterboek uitgekomen, gelezen door acteur Jeroen Willems. Daarnaast was Harry Potter en de Halfbloedprins (op 16 CD’s) een groot succes.