Uitbreiding regionale graaninname Agruniek

Door: Coöperatie Agruniek  24-05-2006
Trefwoorden: Landbouw, Opslag, Akkerbouw

Agruniek is in Doetinchem gestart met de uitbreiding van de graaninname. Nadat vorig jaar de opslagcapaciteit van granen, CCM en ook raapzaad al fors is vergroot wordt er nu gewerkt aan de vergroting van de innamecapaciteit, het plaatsen van een droger en vergroten van de verwerkingscapaciteit van CCM.

De laatste jaren is de droogcapaciteit in Oost-Nederland steeds verder afgebouwd door diverse bedrijven. Echter afgelopen jaar is gebleken dat het zonder droger niet altijd mogelijk is om het graan op een juiste vochtgehalte te krijgen. Door haar regionale betrokkenheid vindt Agruniek het noodzakelijk dat er voldoende droogcapaciteit blijft in haar regio. De droger die Agruniek plaatst wordt zowel voor het nadrogen van granen gebruikt als het drogen van korrelmais. Dit laatste heeft als achtergrond dat er het afgelopen jaar zoveel animo was om CCM aan te leveren, dat Agruniek niet alle CCM kon ontvangen. Daarom kan er straks, indien noodzakelijk, ook korrelmais worden gedroogd. Mocht het aanbod weer zeer groot zijn dan zal er met de leveranciers worden overlegd welke partijen zullen worden gedroogd tot korrelmais in plaats van CCM. De ervaringen van het afgelopen jaar geven aan dat droge korrelmais net zo aantrekkelijk kan zijn als het verbouwen van CCM. De uitbetalingscondities zijn voor CCM en korrelmais verschillend en aangepast voor het gebruiksdoel.
Naast de droger wordt ook de ontvangstcapaciteit fors vergroot tot 180 ton/uur. Dit moet voorkomen dat er grote wachtrijen ontstaan bij de ontvangst omdat ook voor de leveranciers immers geldt dat dit kostbare tijd is. Ook is er een noodvoorziening indien de 180 ton/uur niet voldoende mocht blijken te zijn.
Naast de innamecapaciteit wordt de specifieke verwerkingscapaciteit van CCM verdubbelt. Agruniek verwerkt op een specifieke manier de natte korrelmais tot CCM. Hierdoor is het noodzakelijk dat Agruniek alle ingenomen CCM zelf verwerkt. Met een inname van tegen de 10.000 ton CCM geeft dit ook extra eisen voor de verwerkingscapaciteit. Ook deze wordt op de grote hoeveelheid aangepast.

Een sterke regionale agrarische sector in Oost-Nederland heeft baat bij opbouw en geen afbouw. Agruniek heeft dat in haar beleidsplan “Gezonde regionale groei” opgenomen en brengt dit ook daadwerkelijk in de praktijk middels gerichte investeringen. Daarbij speelt de specifieke verwerking van CCM een centrale rol. Enerzijds voor de akkerbouw door een concurrerend saldo en anderzijds voor de veehouder door een beter rendement. Dit wordt steeds meer erkend door de agrariërs waardoor dit jaar zowel de aanmeldingen voor het leveren van graan als de afzet van mengvoeders al weer is toegenomen.
Op weg met Agruniek naar een “Gezonde regionale groei”

Trefwoorden: Akkerbouw, Graaninname, Landbouw, Opslag,

Contact Coöperatie Agruniek

Website - Geen ingevoerd

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share