Bod op ABN Amro van 69 miljard

Bod op ABN Amro van 69 miljard van Nationale Hypotheek Vergelijker

Door: Nationale Hypotheek Vergelijker  23-04-2007
Trefwoorden: Financieel Nieuws, Hypotheek Actueel

Het bod zou ongeveer zo hoog zijn als de slotkoers van ABN Amro vrijdag, 36,29 euro. Om dat te kunnen betalen, is Barclays van plan de Amerikaanse tak van ABN – LaSalla Bank – te verkopen, waarschijnlijk aan Bank of America. Bovendien zou Barclays extra mogelijkheden hebben gevonden om kosten te besparen, zo schreef de Sunday Times zondag. De krant noemt een bedrag van 3,5 miljard euro. Dat is meer dan een kwart van de totale kosten die ABN Amro (exclusief de Amerikaanse tak) jaarlijks maakt. Er zou vooral veel meer worden gesneden in de (Londense) activiteiten van ABN Amro, de investment bank.

Aan het begin van het weekend is de termijn afgelopen waarbinnen de besprekingen tussen ABN Amro en Barclays ‘exclusief’ waren. Dat mondde daarna echter nog niet uit in een bod.

Voor vandaag staan gesprekken op het programma tussen de top van de Nederlandse bank en die van een consortium van drie andere banken: de bankverzekeraar Fortis, Royal Bank of Scotland en de Spaanse bank Santander. Het consortium wil ook een bod uitbrengen op de Nederlandse bank.

ABN Amro en Barclays hebben nu vijf weken met elkaar onderhandeld. Een van de afspraken die ze hebben gemaakt, is dat het toezicht op de nieuwe combinatie (in omvang de vijfde van Europa) in eerste instantie wordt uitgeoefend door de De Nederlandsche Bank (DNB), de toezichthouder op de financiële sector in Nederland.

Die afspraak stuit echter op bezwaren bij de Britse toezichthouder, de Financial Services Authority (FSA), zo schreef zaterdag de Financial Times, op grond van bronnen binnen de FSA. Bij een fusie tussen Barclays en ABN Amro moet het toezicht vanuit Londen gebeuren, vindt de FSA, omdat het zwaartepunt van de bankactiviteiten ook in Groot-Brittannië ligt. Het zou van ondergeschikt belang zijn dat de nieuwe combinatie zijn hoofdkantoor in Amsterdam vestigt.

Henk Brouwer, de tweede man van de DNB, wilde zaterdag niet ingaan op de speculaties. ‘Er zijn zeer constructieve gesprekken tussen de twee toezichthouders, áls en wanneer er een fusie komt tussen de twee banken’, aldus Brouwer in Berlijn, in de marge van een Ecofin-vergadering. ‘Het is zeer voorbarig om er nu meer over te zeggen.’

Afgelopen week uitte DNB zich kritisch over een bod door een consortium. Royal Bank of Scotland heeft nu nadrukkelijk de leiding genomen van dat consortium en zegt het aanspreekpunt te zijn voor de toezichthouders.

‘Tot fundamentele veranderingen in de samenstelling en de plannen van het consortium leidt dat echter niet’, aldus de woordvoerster van Fortis gisteren. Fortis ontkent dat de Belgisch-Nederlandse combinatie en de Spaanse bank nu tweede viool spelen bij de komende besprekingen met ABN Amro en alleen zullen optreden als financier van een mogelijke overeenkomst.

Als een bod van Barclays faalt en het consortium kan ABN Amro overnemen, dan gaat het Nederlandse kantorennet naar Fortis.


Bron: Volkskrant 23 april 2007

Trefwoorden: Financieel Nieuws, Hypotheek Actueel