Rentekorting duur lokkertje voor hypotheken

Rentekorting duur lokkertje voor hypotheken van Nationale Hypotheek Vergelijker

Door: Nationale Hypotheek Vergelijker  17-04-2007
Trefwoorden: Hypotheek, Hypotheek Oversluiten, Hypotheekvergelijking

Dat blijkt uit een studie van de  vergelijkingssite Verzekeringssite. Hypotheekverstrekkers proberen nieuwe klanten te lokken door hen aan het begin van de looptijd een rentekorting te geven. Na die eerste rentevaste periode geldt een hogere rente. Daardoor kan de klant over de hele looptijd van de lening duurder uit zijn dan bij een hypotheek die die korting niet verleent. Consumenten kijken vaak naar de laagste rente en kiezen in zo'n geval voor een hypotheek met rentekorting.

Overstappen naar een andere aanbieder als de tweede, duurdere rentevaste periode ingaat, is vaak geen optie. Je krijgt dan immers te maken met kosten voor taxaties, de notaris en het afsluiten van de nieuwe polis.

Volgens het onderzoek van Verzekeringssite lopen vooral consumenten die een hypotheek met relatief korte rentevaste periode afsluiten (vijf, zes of tien jaar) het risico een ongunstige polis af te sluiten. Vooral starters kiezen vaak voor lage maandlasten in het begin, omdat ze anders de financiering niet rond krijgen. 

Er blijkt een verschil in rentelasten over de hele looptijd op kan lopen tot 14.250 euro.

Bron: Vergelijkingssite, peildatum 6 februari 2007.

Op het eerste gezicht lijkt de Budget-hypotheek van SNS de laagste lasten te bieden, maar dat is voorbij zodra de eerste rentevaste periode ten einde is. Over de totale looptijd bekeken zijn er echter vier aanbieders die goedkoper zijn.

Voor consumenten is het lastig om dergelijke kortingen en de nadelen daarvan te achterhalen. In het gunstigste geval staat de korting opgenomen in de kleine lettertjes van de verplichte financi&eum,l;le bijsluiters. Al in 2004 concludeerde het ministerie van Financiën in een door haar ingesteld onderzoek dat de informatie over rentekortingen verbeterd moet worden. De brancheorganisatie voor tussenpersonen (NVA) en de Vereniging van Hypotheekadviseurs hebben recent een brief aan het ministerie verstuurd om tot betere informatievoorziening en meer transparantie over instap- en verleningstarieven te komen.

Trefwoorden: Hypotheek, Hypotheek Oversluiten, Hypotheek Vergelijk, Hypotheekvergelijken, Hypotheekvergelijking, Hypotheerente Korting, Rente Vastperiode, Rente Voordeel Hypotheek, Tacxatie Kosten