Staatssecretaris Bruins oriënteert zich op nieuwe baan

Staatssecretaris Bruins oriënteert zich op nieuwe baan van Kenniscentrum Handel

Door: Kenniscentrum Handel  06-02-2007

Een belangrijk deel van de ‘flitsstage’ omvatte een ‘ervaringsdeel’ waarbij Bruins een praktijkopdracht moest uitvoeren. Zoals stagiaires van het middelbaar beroepsonder¬wijs dat krijgen, kreeg ook Bruins daarbij begeleiding van Christel van Werven, praktijkopleider bij Perry Sport. Bruins kreeg de opdracht om in de winkel een verkooppresentatie te maken in de ‘Perry-lijn’. Na de opdracht werd Bruins door Christel van Werven beoordeeld op de competenties die hij nodig had voor zijn opdracht. Daarbij bleek dat Bruins zijn praktijkopdracht, met enkele kritische kanttekeningen, goed had doorstaan.

Bruno Buins sprak onder meer met Daphne Pluk en Fisnik Bojaj, twee medewerkers die naast hun baan bij het bedrijf een middelbaar beroepsopleiding volgen in de sector Handel, in een combinatie van werken en leren (een zogenoemde BBL-opleiding). Beiden gaven aan dat zij ervaren hadden dat ze het vak pas echt geleerd hadden op de werkvloer. Omdat ze alle twee al werkten bij Perry, vonden ze de theorie die ze op school kregen noodzakelijk, maar te algemeen voor hun praktijksituatie.

Ook werd gesproken over de ontwikkeling van het competentiegericht onderwijs. Han Bos, opleidings¬manager van Perry, gaf aan dat competentiegericht onderwijs voor het bedrijfsleven niet nieuw is. “Competenties vormen in de detailhandel al zeer lang de basis voor al het werk”, gaf hij aan. “Centraal in alles staat het klantgericht proces. Daarbij gaat het om de combinatie van weten wat je doet, hoe je dat doet en wat daarbij van je wordt gevraagd als medewerker.”

Bruno Bruins bleek zeer tevreden over het werkbezoek. “Ik vind het leuk dat ik de praktijk van de detailhandel op de werkvloer heb kunnen ervaren”, gaf hij aan. “Daarom wilde ik ook m’n opdracht afmaken. Je ziet zaken vaak ‘gefilterd’, maar de praktijk blijkt veel leuker en leerzamer. Het is mij duidelijk dat de vraag om competenties is gestoeld op een behoefte vanuit de bedrijfspraktijk.”

Op de vraag of er voor Bruins een carrière in de detailhandel in het verschiet ligt antwoordde Bruins lachend: “Het lijstje met de beoordeling van mijn competenties bij Perry zal me zeker helpen bij m’n zoektocht naar een nieuwe baan.”


Contact Kenniscentrum Handel

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share