Happy on stage

Happy on stage van Showkids Jeugd Musical Ensemble

Door: Showkids Jeugd Musical Ensemble  08-12-2008
Trefwoorden: Musical, Doornroosje, Showkids


In de schuur naast het huis van haar ouders bewaart Smoorenburg negenhonderd kledingstukken. Rekwisieten van eerdere uitvoeringen van Showkids. "Ik maak de meeste kostuums zelf", vertelt de Gendtse. "Op de pumba-outfit ben ik trots. Die heeft me vijf weken ploeteren achter de naaimachine gekost. De jurk voor de nieuwe musical Doornroosje kostte minder werk. Dat was een oude trouwjurk die ik vond op E-bay."

De jeugdmusicalgroepen van Showkids repeteren in Haalderen, Arnhem, Zevenaar en Lobith. Op die plekken volgen 158 kinderen wekelijks een musicalworkshop. Dramadocente Smoorenburg: "Musicals zijn mijn lust en mijn leven. Ik weet nog dat ik als 13-jarig meisje Les Misérables zag. Geweldig. Ik volgde de toneelschool in Amsterdam en ging bij Joop van den Ende Producties werken. Mijn dochters zeiden: 'Mam, je doet alleen maar leuke dingen voor grote mensen'. Die vraag zette mij aan het denken. Ik had natuurlijk wat contacten in de musicalwereld. Voor ik het wist, had ik een heel docententeam bij elkaar."

In Basisschool 't Pänneke in Haalderen wordt iedere vrijdag gerepeteerd. Zowel dans, zang als toneel komen aan bod. Smoorenburg verklaart hoe haar lessen eruit zien: "Eerst lekker laten rauzen. Dat is het devies. Kinderen moeten hun energie kwijt. Daarna vindt het dansgedeelte plaats. Bewust, want het lichaam is dan al opgewarmd voor de aansluitende zangles. Bij het toneelgedeelte gaat het vooral om mimiek. Hoe krijg je dat ene gemene of verdrietige gezicht? Ook de ademhalingstechnieken behoren tot de basisbeginselen."

Smoorenburg en haar collega's houden rekening met de jonge leeftijd van de kinderen. "Ik weet wat ze aankunnen. We hanteren een zogenaamd werkscript. Als kinderen problemen hebben met bepaalde zinnen, kunnen we dit achteraf altijd aanpassen. Zo'n script moet je wel officieel aanvragen bij Disney. Anders riskeer je een dikke boete. We hebben Doornroosje gekozen omdat we deze musical eerder opvoerden. Kleding en licentie voor het script hadden we dus al. Daarnaast: ieder kind vind het toch fantastisch om een prinsessenjurk of ridderpak te dragen?"

Doornroosje door Happy On Stage, zaterdag 13 december tussen 14.00 en 15.00 in Huis Providentia in Gendt. Entree 4,50 euro, kaarten aan de kassa

Trefwoorden: Doornroosje, Musical, Showkids

Contact Showkids Jeugd Musical Ensemble

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share