Ieder kind een Tarzan of Evita

Ieder kind een Tarzan of Evita van Showkids Jeugd Musical Ensemble

Door: Showkids Jeugd Musical Ensemble  11-09-2008
Trefwoorden: ShowkidsDe kinderen liggen in prachtige kostuums op hun rug en in cirkels.

'Suddert en pruttelt de drank in de pan. Roe-ren, roe-ren', zo klinkt uit de speakers. De musicalsterren zingen mee, ze draaien op hun rug. Ze komen overeind en roeren met grote bewegingen.

Dan kondigt Dolly, gespeeld door de 12-jarige Julie Pardoel, aan dat ze binnenkort een zusje krijgt: uit een ver land.

Renate Smoorenburg legt het spel stop. "Wat ik mis, is energie", zegt ze. "En kom wat naar voren lopen, zodat de papa's en de mama's jullie kunnen zien."

Smoorenburg zegde destijds haar baan op omdat haar kinderen naar school moesten en haar echtgenoot niet mee wilde verhuizen naar Almere. Het gezin woonde toen nog in de Betuwe. "Ik nam de kinderen toen ze klein waren vaak mee naar de opnames van die programma's. Toen dat was afgelopen, miste mijn dochter Melissa dat. Ze wilde zo graag in een musical spelen. Zo ben ik met Showkids begonnen."

Hoe staat het met het talent in Lobith? "De groep is erg jong. Het zijn niet echt goede dansers, maar acteren gaat heel goed. En de jongens zijn vocaal erg sterk."

De spelers van Oz zijn tussen de 7 en 13 jaar oud. Volgens Smoorenburg vormt dat leeftijdsverschil geen enkel beletsel. "Ze hebben allemaal dezelfde passie: in een musical spelen."

Menno (11) uit Pannerden zou later wel een ster willen worden.

"Het liefst zou ik in een spannende musical met een beetje romantiek willen spelen", zegt hij. "Tarzan of The Lion King, dat lijken me leuke rollen. De liedjes uit deze musicals vind ik heel mooi. Ik zing ze vaak mee met de cd."

In Oz heeft Menno de rol van Bruce de Poes. "Dat is een gekke kat die van rock-'n-roll houdt. Hij lijkt op Elvis Presley."

Lucinde (10) uit Lobith zat vorig jaar in Annie van de Zevenaarse afdeling van Showkids. "Toen had ik een kleine rol en nu een grote", zegt ze. "Ik speel nu de goede heks die Dolly helpt veilig te zijn in het land van Oz. In Het Gildehuis kunnen driehonderd mensen. Mijn vader, moeder, broertje, mijn juf en de van mijn broertje komen straks naar de voorstelling kijken."

Ben je zelf wel eens naar een musical geweest? "Ik heb er nog nooit een gezien en dat lijkt me toch zó leuk. Ik zou graag naar Dirty Dancing en naar Tarzan gaan."

Ook Allisson (12) uit Elten deed vorig jaar mee met Annie en speelde ook al eens bij theatergroep Uit. "Ik vind acteren zo leuk, omdat ik me dan kan verplaatsen in een ander. Thuis hoef je je niet meer te vervelen, want je kunt altijd nog de tekst leren."

"De musicalgroepen groeien vanzelf ", zo weet regiseusse en oprichtster Renate Smoorenburg. "Het is alsof zowel de kinderen als hun ouders eerst de kat uit de boom kijken en willen zien of het aanspreekt. Vorig jaar ben ik ook in Zevenaar met vijftien kinderen begonnen. Nu hebben we dertig kinderen en teens.

"Het grappige is, dat bij de groepen die al langer bestaan, de oude garde, van 18 jaar en ouder, als begeleider bij Showkids betrokken blijft. Ze kunnen er maar moeilijk afscheid van nemen."

Trefwoorden: Showkids

Contact Showkids Jeugd Musical Ensemble

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share