Musicalmakers: Ruzie over "Annie"

Door: Showkids Jeugd Musical Ensemble  10-09-2007

Maar Marjet Nijhof van Tejatermakers is het niet met Smoorenburg eens. "Volgens mij hoef je alleen rechten te betalen als je een musical letterlijk overneemt. Wij brengen een eigen versie, het script wijkt op veel punten af. Om het sinterklaasverhaal op de planken te brengen hoef je toch ook niet te betalen? Ik denk dat wij binnen de wet blijven. En als dat niet zo is, nou, laat ze dan maar komen."

Bureau V&V, van Albert Verlinde, schreef ook een eigen versie van Annie. Woordvoerder Tim Boersma meent dat altijd betaald moet worden voor gebruik van een musical, al wijkt de voorstelling nog zo af van het origineel. De vergelijking met het sinterklaasverhaal vindt hij niet opgaan. "Dat is een volksverhaal, 'Annie' is door iemand geschreven (de 'oerversie' is van Harold Gray, MvO) en daar rust dus auteursrecht op."

Paul Larivière van Almo zegt dat 'zijn' bureau nog onderzoekt of Tejatermakers fout zit. Tot die tijd wil hij geen uitspraken doen.

Nijhof ziet de aantijging van Smoorenburg als een poging om haar zwart te maken. "Ze is daarmee begonnen toen ik met Dennis Hoevers voor mezelf ben begonnen. Hij was actief bij Showkids, mijn dochter ook. Ik ben van huis uit poppenspeelster en dacht het met mijn achtergrond beter te kunnen. Sindsdien is het hommeles."

Smoorenburg zegt dat Hoevers vond dat hij in de publiciteit te weinig werd genoemd. "Hij heeft ouders wijsgemaakt dat ík weg was bij Showkids. Hij probeerde ook Showkids over te nemen."

Nijhof: "Dat ik denk het beter te kunnen is de enige reden dat Tejatermakers bestaat. Punt."


Contact Showkids Jeugd Musical Ensemble

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share