AnimAll EquiDay: Hét gezondheidsevenement van Nederland!

Door: Cursuscentrum Animall  10-04-2009
Trefwoorden: Paarden, Gezondheid, Evenement

Heteren, 10 april 2009

AnimAll EquiDay: Hét gezondheidsevenement van Nederland

Over het welzijn van paarden in Nederland is een brede discussie gaande. Intussen neemt de behoefte aan feitelijke en praktische informatie over de vele complementaire beroepen, zoals hoefsmid, paardentandarts, chiropractie, homeopathie, fysiotherapie, alleen maar toe. Daarom organiseert Cursuscentrum AnimAll het nieuwe educatieve paardenevenement AnimAll EquiDay, met als thema “Waar kunnen we heen met een gezondheidsprobleem?” Het evenement zal op 14 juni 2009 van 10.00 tot 18.30 uur plaatsvinden op Manege de Fruithof in het Gelderse Heteren.

Het probleem
Elke paardenhouder loopt wel eens tegen gezondheidsproblemen aan bij het paard waarbij men zich regelmatig afvraagt; Wie moeten we inschakelen voor dit probleem? Een chiropractor? Masseur? Fysiotherapeut? Of ligt het aan het gebit en moet ik een paardentandarts laten komen? De belangstelling voor de paarden en de paardensport neemt nog steeds toe, maar de noodzakelijke kennis van vele paardeneigenaren over een goede gezondheidszorg blijft achter. Deskundigen helpen ons om onze paarden en pony’s gezond en fit te houden. De dierenarts is hiervoor vaak een eerste aanspreekpunt. In veel gevallen kunnen echter ook andere deskundigen effectief helpen. De afgelopen jaren zijn er steeds meer complementaire beroepen voor paarden en pony’s bijgekomen. Vele van deze beroepen zijn noodzakelijk voor de paardenhouderij, maar het probleem dat zich hierbij voordoet is tweeledig: de kennisoverdracht die paardenliefhebbers en eigenaren nodig hebben blijft onder de maat en de naam van de meeste complementaire beroepen is nog niet beschermd. Daardoor kan iedereen zich, ook zonder adequate opleiding, voor een complementair beroepsbeoefenaar uitgeven. Daarbij is er voor de meeste complementaire beroepen nog geen kwaliteitskenmerk of certificering aanwezig. Hierdoor is het voor paardeneigenaren dus vaak moeilijk in te schatten bij welk probleem, wanneer er welke deskundige kan of moet worden ingeschakeld en of de gekozen uitvoerder handelingsbevoegd is. Als deze geen kwaliteit kan leveren worden de gezondheid en het welzijn van het paard eerder benadeeld dan bevorderd. We vinden het hoog tijd dat er helderheid wordt gegeven over de vele complementaire beroepen in Nederland. Het allerbeste is immers dat gezonde (sport)paarden en pony’s regelmatig onder handen komen van deskundigen, waarvan paardeneigenaren voor de juiste keus zelf goed op de hoogte zijn.

AnimAll EquiDay
De dierenarts vervult samen met een groot aantal complementaire beroepen belangrijke aanvullende functies in de paardenhouderij. Hiertoe behoren o.a. hoef- en gebitsverzorging, fysiotherapie, osteopathie, homeopathie en holistische diergeneeskunde. AnimAll EquiDay pakt het tweeledige probleem praktisch bij de kop door een scala van complementaire veterinaire beroepen voor paardenliefhebbers bij elkaar te brengen. Op één dag geven verschillende deskundigen uit de complementaire gezondheidszorg in een doorlopend programma educatieve presentaties en lezingen. Hierbij gaan feitelijk informatie en praktische voorbeelden hand in hand en wordt er tevens informatie gegeven over de achterliggende organisaties en opleidingen.

Disciplineboek
Tijdens AnimAll EquiDay is het ‘Disciplineboek’ verkrijgbaar dat speciaal voor dit evenement gemaakt is. Hierin staat een beschrijving van de werkzaamheden van elke gezondheidsdiscipline, alsmede hoe erkende en/of gecertificeerde beroepsbeoefenaars kunnen worden herkend. Daarbij biedt een ledenregister van de verschillende complementaire beroepen per provincie een handvat voor adequate hulp dichtbij huis.

Meer informatie
Voor meer specifieke informatie en voor vragen kunt u terecht in het Disciplinedorp waar elke gezondheidsdiscipline een eigen stand heeft. Verder is er het Opleidingendorp waar scholen, instituten en cursuscentra de werkkring in de paardenwereld vertegenwoordigen. Tenslotte is er in het gezellige Strodorp een gevarieerd aanbod van producten en diensten op paardengebied te vinden, terwijl de kinderen zich vermaken in het Kinderdorp.

Aan het eind van de dag is de paardeneigenaar en liefhebber ervan op de hoogte wanneer en waarom welke deskundige in de arm genomen kan worden om je paard (weer) gezond en fit of nog beter in conditie te krijgen of te houden.

Voor meer informatie kunt u terecht op http://www.animall.nl/equiday/algemeen.

Trefwoorden: Dierenarts, Evenement, Gezondheid, Paarden