De microscopische wereld van Dirk Wiersma

De microscopische wereld van Dirk Wiersma van Art Transit

Door: Art Transit  01-01-2009

Dirk Wiersma (1939) is geoloog en fotograaf. Zijn fotografische werk weerspiegelt deels zijn vak: opnamen van rotsen en mineralen, maar dan meer in artistieke dan in technische zin. Daarvan werd in 2002 het boek 'Mineraal en Steen Ontsloten' uitgegeven. Ook fotografeert hij landschappen, steden en mensen. Wiersma is aangesloten bij de Nederlandse vereniging van beroepsfotografen. Zijn wetenschappelijk gerichte werk is in stock bij Science Photo Library in Londen. Hij heeft o.a. geëxposeerd in Museum Naturalis in Leiden en Museum Idar-Oberstein (Duitsland). Zijn werk was ook te zien in het Omniversum in Den Haag.

Op de tentoonstelling zijn microscopische close-ups van mineralen en gesteentes te zien. Door het steeds dieper inzoomen op de voorwerpen, treedt Wiersma telkens andere ruimtes binnen, vol verrassende, nieuwe vormen en abstracties. Het besef van dimensie en realisme neemt gaandeweg af op plaats te maken voor fantasie en verbeelding.

Sommige foto's zijn gemaakt van slijpplaatjes. Dat zijn flinterdunne doorsneden van steen, die bekeken worden bij doorvallend licht. Als de lichtbreking wordt gewijzigd, vertonen de kristaldoorsneden de prachtigste spectrale kleuren. Deze beelden bevestigen de natuurlijkheid en tijdloosheid van abstracte vormen, zoals die er al waren lang voordat de mens ze opnieuw bedacht en ging uitbeelden in de moderne kunst.

Wiersma zegt hierover: "Stenen kunnen de beschouwer op heel verschillende manieren aanspreken. Enerzijds is er de inhoudelijke  kant, die van techniek en geologie. Anderzijds is er de expressieve kant, die van de schoonheid. Van huis uit ben ik geoloog en zonder deze achtergrond was het niet mogelijk geweest dit thema in al zijn diepte en veelzijdigheid uit te beelden. Maar het is toch vooral de betovering, de 'kunst' in mineraal en steen, die mij heeft geïnspireerd tot het maken van deze beelden."

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met ART TRANSIT, Postbus 225, 3870 CE Hoevelaken, telefoon 033 - 2580 465, e-mail info@arttransit.com en internet www.arttransit.com.