Keramische fossielen van Hilde Groen

Keramische fossielen van Hilde Groen van Art Transit

Door: Art Transit  01-01-2009

Van Hilde Groen (Haarlem, 1963) is werk uit haar serie "Schulpen" te zien. Door hun fossiele vormen roepen ze herinneringen aan een eeuwenoude bestaansvorm op. Oervormen die in ons collectieve geheugen liggen opgeslagen en ons daarom als vanzelfsprekend voorkomen.

In eerste instantie lijkt voor het werk helemaal geen klei gebruikt te zijn. De met oxiden bewerkte huid wekt eerder de schijn van gietijzer of gebarsten leer. Toch is het juist de strijd van klei en vuur waar Groen zich graag mee bezig houdt. Het vaktechnische gedeelte, dat onlosmakelijk verbonden is met keramiek, vormt een gedeelte van de uitdaging. Groen zegt hierover: "Voor mij blijft het verstenen van klei een klein wonder. Het liefst laat ik zien hoe plooibaar die klei eerst was. Door met grove gescheurde stukken te werken, probeer ik het materiaal in zijn pure vorm te laten zien. Ik houd van de huid van klei, zo getint door het vuur en veelal zonder glazuren. Gecombineeerd  met hout, ijzer of geoxideerd koper ontstaat er een natuurlijk geheel waarvan je niet meer kunt raden uit welke tijd het komt. Op die manier ontstaan nieuwe prehistorische vondsten, elk met hun eigen karakteristieke uitstraling."

Groen genoot haar opleiding bij SBB in Gouda, richting Fijnkeramiek. Haar werken worden in binnen- en buitenland geëxposeerd.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met ART TRANSIT, Postbus 225, 3870 CE Hoevelaken, telefoon 033 - 2580 465, e-mail info@arttransit.com en internet www.arttransit.com.