Olaf Stevens vangt schoonheid in kristal

Olaf Stevens vangt schoonheid in kristal van Art Transit

Door: Art Transit  25-01-2009

Olaf Stevens (Tilburg, 1954) is een veelzijdig kunstenaar. Niet alleen is hij keramist en glaskunstenaar, maar ook ontwerper en docent. Zijn oeuvre omvat objecten van porselein en kristal, geblazen glaswerk en toegepaste kunst. Soms zijn zijn werken monochroom, een ander keer zijn ze rijkelijk gedecoreerd in verschillende kleuren.

Stevens houdt zich intensief bezig met onderzoek naar vorm en materiaal, omdat  hij het productieproces van zijn glasobjecten zoveel mogelijk wil sturen en beheersen. Bij veel glastechnieken lijkt het alsof je met stroop je n aam moet schrijven op een pannenkoek. Zijn zoektocht bracht hem naar Studio Stromberghyttan in Zweden, waar ze de graaltechniek toepassen. Deze techniek bestaat uit verschillende productiefasen en is dus bijzonder arbeidsintensief, maar het biedt Stevens precies de mogelijkheid die hij nodig heeft om zijn bijzondere objecten te maken.

Bij de graaltechniek worden gekleurd glas en decoraties ingekapseld in transparant kristal. Door deze methode lijken de decoraties van Stevens te zweven. De schittering en glans van zijn doorschijnende werken betoveren de beschouwer. Hij streeft naar natuurlijke harmonie, naar universele schoonheid. Zijn werken drukken een grote sereniteit en helderheid uit.

Stevens studeerde aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch en aan de Academie voor Beeldende Kunsten St. Joost in Breda. Hij ontwerpt regelmatig voor Glasfabriek Leerdam, Ritzenhoff, Sieger Design, Hoya en Rosenthal. Zijn werk wordt over de hele wereld verzameld en maakt onderdeel uit van de collecties van o.a. Museum Boymans van Beuningen, het Stedelijk Museum Amsterdam, het Nationaal Glasmuseum, Museum Het Prinsessehof, Taipei Fine Arts Museum in Taiwan en The Everson Museum of Art in New York. Daarnaast is Stevens docent aan de Design Academy in Eindhoven.