Quraish overstijgt grenzen

Quraish overstijgt grenzen van Art Transit

Door: Art Transit  01-01-2009

Een mens is het product van zijn omgeving. De jeugd van Quraish (Bagdad, 1965) werd getekend door oorlogen, dictatuur en censuur. Hij vond een uitweg uit dit geweld via de verhalen die zijn grootmoeder hem vertelde; mythen en sagen uit de rijke cultuur van het Perzische rijk. Quraish laat zich niet alleen inspireren door deze oude verhalen, maar ook door de mozaiekdecoraties van de tempels van Babylon in Mesopotamië, het land tussen de rivieren Eufraat en Tigris, het centrum van het huidige Irak.

Quraish studeerde van 1986 - 1994 aan de Kunstacademie in Bagdad. Kort daarop verliet hij zijn vaderland en vestigde hij zich in Berlijn. In de twee jaar dat hij daar verbleef, schilderde hij vooral donkere werken. Zijn gemoedstoestand speelde hem parten. Daarna vestigde hij zich in Nederland. Quraish werkte doelbewust aan zijn kleurgebruik. Zijn huidige werken lopen uiteen van ingetogen tot expressies en uitbundig. Quraish voert de beschouwer mee naar zijn wereld van persoonlijke herinneringen en fantasie.

Voor zijn werken in gemengde techniek gebruikt hij zowel acryl- als olieverf. Hij vermengt de verf met lijm, gips of wit cement en bindt het met talkpoeder. Dit mengsel brengt hij in lagen aan op papier, doek of paneel zodat er een reliëf ontstaat. Daarna wrijft hij over de verf met een doek, gedoopt in was. Zo ontstaat een transparant effect.

Gevoelsmatig wordt Quraish sterk aangetrokken door de onschuld van kinderen, natuurvolken en dieren. Hij ziet de primitieve wereld als meer waarachtig en stimulerend. Hij verzamelt houtsnijwerk, maskers en versieringen om ze te bestuderen, te bewonderen en te gebruiken in zijn schilderijen.

Zijn composities voorziet hij van krassen, opschriften, symbolen en getallenreeksen. De cijfers staan voor de tijd. Geschiedenis is niet iets uit het verleden; het ontwikkelt zich continu, ook in het hier en nu. De krassen vinden hun oorsprong in het spijkerschrift. In de oudheid werd met rietstengels beeldtaal op kleitabletten aangebracht. Ook nu nog vind je dit soort beeldtaal op muren in Irakese steden.

De schilderijen van Quraish zijn vol verhalen en poëzie. Hij overstijgt grenzen. Niet alleen die van het Midden-Oosten en het Westen, maar ook die van tijd en politiek, van fantasie en werkelijkheid.

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met ART TRANSIT, Postbus 225, 3870 CE Hoevelaken, telefoon 033 - 2580 465, e-mail [email protected] en internet www.arttransit.com.