kerst nieuwjaar 2012 - etalage galerie de waker - mary quarles van ufford

Door: De Waker De Dromer De Slaper | Galerie Kunst & Decor Logies  03-12-2012
Trefwoorden: Cultuur, Galerie, Expositie

kerst nieuwjaar 2012-2013

 - etalage galerie de waker - mary quarles van ufford -

"MIDDEN IN DE WINTERNACHT"

installatie etalage galerie de waker 15 dec - 31 jan 2013 dorpsstraat 9 6998aa laag-keppel

Hoewel galerie de Waker zelf tijdens de kerst- en nieuwjaarstijd gesloten is, is er zoals jaarlijks gebruikelijk in die periode vanaf de straat toch iets bijzonders te zien aan de Dorpsstraat 9 in Laag-Keppel. Glaskunstenares Mary Quarles van Ufford richtte de ruimte in en maakte een installatie van glas en licht waarbij haar 'prachtglas' inspirerende glans geeft in de donkere winterdagen,

maar waarbij ook de achterkant van die glitter en glans aandacht krijgt: Haar idee is om een andere kant van Kerstmis en alle (eet) feestdagen te belichten. Wat dit voor de dieren betekent; een combinatie van glas, licht, plastic naakte kippen, veren, geweien en schedels, gedekt op een "feestelijke"dis.

Mary Quarles van Ufford maakte in 2006 de overstap van keramiek naar glasfusen. Na zich jarenlang met klei en vooral het ontwikkelen van glazuren te hebben bezig gehouden, stoorde het haar steeds meer dat zij niet door de objecten heen kon kijken. Als zij een prachtig glazuur ontwikkeld had kon zij er, omdat de klei er als drager achter zat, niet doorheen kijken. Reden om te zoeken naar een materiaal waarbij dit wel zou kunnen. In die periode kwam zij op de keramiekmarkt in Swalmen de meesterfuser Detlef Tanz tegen. Zij volgde bij hem enkele seminars en werd volledig besmet met het fuse-virus.

Bij glasfusen worden verschillende stukken glas in een oven samengesmolten tot een nieuwe glasplaat. Deze plaat wordt vervolgens in een volgende stook vervormd.

De kunstenares werkt graag thema gericht en laat zich daarbij inspireren door wat haar op dat moment bezig houdt. Er was een periode waarin zij vlechtwerkschalen maakte en een periode waarin zij de Chinese waaier als uitgangspunt had. Recentelijk maakte zij organische vormen die als vaas gebruikt zouden kunnen worden. Zij zegt met nadruk dat dit een mogelijkheid is, maar eigenlijk maakt zij deze organische werkstukken als puur esthetisch object. Zij versiert deze objecten met geometrische patronen.

Daarnaast maakt zij binnen- en buiteninstallaties waarin glasobjecten gecombineerd met elkaar en met natuurlijke of juist industriële producten (zoals bij voorbeeld badeendjes) deel worden van een geheel dat zowel op zichzelf staat en waarin de onderdelen elkaar versterken en beïnvloeden, als (soms vervreemdend) commentaar geeft op de openbare ruimte en schijnbaar alledaagse werkelijkheid.

meer info over de kunstenares en haar werk op haar site

expositie van buitenaf te zien medio december tot eind januari 2012

galerie de waker dorpsstraat 9 6998aa laag-keppel

Trefwoorden: Beeldende Kunsten, Bronckhorstkunst, Cultuur, Expositie, Expositie Laag-keppel Kunst Schilderijen Keramiek Beelden Aquarel, Exposities, Galerie, Galeriedewaker,

Contact De Waker De Dromer De Slaper | Galerie Kunst & Decor Logies

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share

Ander nieuws en updates van De Waker De Dromer De Slaper | Galerie Kunst & Decor Logies

09-06-2011

Expositie Stof tot kijken... Galerie de Waker Laag-Keppel 19 juni-21 augustus 2011

     'Aan het licht komen', 'tot leven komen', 'te voorschijn komen' zijn thema's in de schilderijen van Margreet Baars .