Jarige Aia Software reikt Informatica Awards uit

Jarige Aia Software reikt Informatica Awards uit van Aia Software

Door: Aia Software  17-01-2008
Trefwoorden: Aia Software

Aia Software beloont informatica-scripties Radboud Universiteit Nijmegen

Nijmegen, 16 januari 2008 – Aia Software heeft op vrijdag 11 januari voor de vijfde maal de Aia Software Awards uitgereikt. Deze awards worden toegekend aan de beste scripties van informaticastudenten van de Radboud Universiteit Nijmegen. De prijs voor de meest aansprekende masterscriptie is toegekend aan ‘Verification of Fiasco’s IPC implementation’ door Erik Schierboom. De prijs voor de beste bachelorscriptie is gewonnen door Martin van de Goor voor zijn scriptie: ‘Genetische algoritmen en parallellisme’. De jury bestaat uit docenten van de faculteit Informatica van de Radboud Universiteit Nijmegen en vakgenoten van Aia Software. De uitreiking vond plaats tijdens de viering van het twintigjarig bestaan van het softwarehuis.

Paul Dirven, algemeen directeur Aia Software: “Betrouwbaarheid is essentieel bij de bouw van een besturingssysteem. Er wordt namelijk veel tijd en geld in geïnvesteerd. Een zogenaamd correctheidsbewijs van programma's is de heilige graal van de informatica. Erik heeft met zijn onderzoek hierover zowel praktisch als theoretisch een aansprekend resultaat bereikt. Dit gedegen onderzoek verdient de toekenning van de Aia Master Award. Als softwareontwikkelaars, zelf voor een groot deel afkomstig van de Nijmeegse universiteit, vinden wij het belangrijk om het onderwijs en onderzoek in de informatietechnologie te stimuleren. De bergen informatie die zich ophopen op het internet en binnen het gemiddelde bedrijf zijn de uitdaging van de toekomst: vinden wat je zoekt.”

Master Award
De masterscriptie van Erik Schierboom gaat over het verbeteren van de betrouwbaarheid van besturingssystemen. Hij heeft in zijn scriptie "Verification of Fiasco's IPC implementation" de zoektocht naar een correctheidsbewijs gecombineerd met het bewijzen van eigenschappen van een bepaald microkernel, met de naam 'Fiasco'. Erik heeft met behulp van formele bewijstechnieken een abstract testmodel gemaakt van Fiasco. Met dit model zijn twee eigenschappen van de kernel getest en bewezen. De derde eigenschap kon niet worden bewezen, het bleek dat dit werd veroorzaakt door een fout in de implementatie van Fiasco. Met dit onderzoek heeft Erik bewezen dat het mogelijk is een abstract testmodel te gebruiken om eventuele fouten te vinden in de broncode van de kernel.

Bachelor Award
Martin van de Goor heeft in zijn bachelorscriptie onderzoek gedaan naar genetische algoritmen en parallellisme. Genetische algoritmen zijn een subklasse van zoekalgoritmen die voor bepaalde zoekvragen bijzonder geschikt zijn. Martin heeft onderzocht welke voordelen het oplevert als genetische algoritmen parallel worden uitgevoerd. Hiermee kunnen problemen met zoekvragen, waar uit een groot aantal mogelijke oplossingen de meest optimale wordt gezocht, worden opgelost. De jury is van mening dat Martin in zijn scriptie de materie helder uitlegt en het nut en de noodzaak van dit onderwerp duidelijk brengt.

--------------------------------------------------------------------

Noot voor de redactie: bijgesloten een foto op hoge resolutie van de uitreiking met van links naar rechts: Leon Pillich, managing director van Aia software, Martin van de Goor, winnaar Aia Software Bachelor Award, Erik Schierboom, winnaar Aia Software Master Award en Paul Dirven, algemeen directeur van Aia Software

Over Aia Software
Aia Software is een leidende wereldwijde leverancier van document oplossingen. Het ITP Document Platform ondersteunt medewerkers bij het maken van relevante en persoonlijke bedrijfskritische documenten. Meer dan 800 organisaties gebruiken ITP als één geïntegreerde oplossing voor het automatisch produceren van grote aantallen standaarddocumenten, het individueel samenstellen van verfijnde correspondentie aan de hand van tekstbouwstenen of het dynamisch invullen van formulieren. ITP sluit naadloos aan bij bedrijfsapplicaties. Aia Software is een volledig zelfstandig bedrijf met het hoofdkantoor in Nederland en vestigingen in de Verenigde Staten, Engeland, Duitsland, Zwitserland en Australië.
www.aia-itp.com

Voor meer informatie over de winnende scripties of een verdere toelichting:
Marcommit PR
Eline Visser
[email protected]
035-58 22 730

Trefwoorden: Aia Software

Contact Aia Software

E-mail - Geen ingevoerd

Deze pagina afdrukken

Share