Albert Heijn meest genoemd in online berichtgeving over supermarkten

Albert Heijn meest genoemd in online berichtgeving over supermarkten van Clipit

Door: Clipit  29-07-2009

Online media monitoring bureau Clipit <http://www.clipit.nl> onderzoekt regelmatig de online berichtgeving over een bepaald thema. Na de eerste tekenen van een prijzenoorlog in de supermarktbranche, werd het tijd de berichtgeving over Nederlandse supermarkten onder de loep te nemen. De media-analyse <http://www.clipit.nl/press-report_albert_heijn_meest_genoemd_in_online_berichtgeving_over_supermarkten.aspx> geeft inzicht in trends in de online berichtgeving en de herkomst van de berichten.

Albert Heijn meest genoemd in online nieuws en sociale media
Uit de media-analyse blijkt dat Albert Heijn de meest genoemde supermarktketen is. De afgelopen twee maanden (27 mei t/m 27 juli) werd Albert Heijn in 18.456 berichten genoemd. De andere supermarktketens volgen op afstand. Op de tweede plaats staat Aldi met 5.998 berichten en Lidl neemt met 4.553 berichten de derde plaats in.

Super de Boer en AH vaakst in online nieuws
Albert Heijn en Super de Boer nemen de afgelopen maand om beurten de hoogste positie in het online nieuws in. Op 23 juni stijgt Super de Boer (94 artikelen) boven Albert Heijn uit, wanneer de supermarktketen besluit roddelblad Party – met op de voorkant een fotomanipulatie van Sylvie van der Vaart zonder haar – uit de schappen te halen. Op 16 juli worden Super de Boer en Sligro veel genoemd in beursberichten, doordat zij die dag de halfjaarcijfers presenteerden.

Prijsactie Albert Heijn zorgt voor piek in sociale media
Kijkend naar de aanwezigheid in sociale media, stijgt Albert Heijn boven alle andere supermarkten uit met een piek op 17 juni. De meest recente prijsactie zorgt voor een toename in het aantal berichten uit sociale media.

Deze piek met 1.584 berichten lijkt met name veroorzaakt door Fok! Forum waar Albert Heijn de afgelopen twee maanden in bijna 7.000 berichten genoemd werd. Op het forum wordt op 16 juni een topic <http://forum.fok.nl/topic/1304497> geopend over de prijsactie. Al gauw staat er een ‘handleiding’ om gratis boodschappen bij AH te scoren en wisselen forumgebruikers tips uit om optimaal van de actie te profiteren.

Prijzenoorlog
Supermarktketens die online het vaakst in combinatie met prijzenoorlog genoemd worden zijn Jumbo (387 berichten) en Albert Heijn (380 berichten). De andere supermarkten worden beduidend minder vaak in combinatie met prijzenoorlog genoemd.

Deze online media-analyse is gebaseerd op gevonden berichten uit ruim 7.000 online bronnen die Clipit dagelijks scant. Naast de dagelijkse monitoring ontwikkelde Clipit een tool om de online berichtgeving te analyseren. Deze media-analyse geeft inzicht in trends, belangrijke media, het media-aandeel ten opzichte van concurrentie en het sentiment van de berichtgeving.