Je bent jong en je gaat naar Duitsland

Je bent jong en je gaat naar Duitsland van Grenswoningen.nl

Door: Grenswoningen.nl  12-11-2008
Trefwoorden: Wonen In Duitsland

Je bent jong en je gaat naar Duitsland
Duitsland blijft met z'n ruime, relatief goedkope huizen lonken naar Nederland. Grenswoningen.nl constateert dat sinds een paar maanden een derde van de verzoeken om informatie afkomstig is van jonge gezinnen.WONENENSCHEDE - Dat jonge gezinnen hun oog op een huis in Duitsland laten vallen vindt Robin van den Bosch van Grenswoningen.nl niet zo bijzonder. "Er is nog immer een groot aanbod van betaalbare huizen. Met minder geld kan men een grotere woning kopen dan in eigen land. Behalve jonge gezinnen zien ook steeds meer starters op de woningmarkt hun kans schoon en vertrekken naar Duitsland."
Gezinnen met jonge kinderen die voelen voor een verhuizing maken zich vooral zorgen over het onderwijs in Duitsland. "Maar als ik uitleg hoe het er in onderwijzend Duitsland aan toe gaat, slaat de aanvankelijke vrees om. Voorheen werden kinderen vaak naar Nederlandse scholen gebracht. Daardoor kregen ze onvoldoende contact in hun woonbuurt. Nu gaat men vaak wat verder Duitsland in wonen en ontstaat een grotere behoefte om kinderen op een Duitse school te doen. Maar ja, dat is voor sommigen wel een hele stap." Toch komt die stap al veelvuldig voor. Uit onderzoek door overdegrens.eu blijkt dat ruim 80 procent van de personen die in Duitsland wonen of dat nog gaan doen een voorkeur heeft voor het Duitse onderwijs. De reden is dat kinderen accentloos de Duitse taal leren en beter integreren in de lokale gemeenschap.
Bijkomend voordeel van het volgen van Duits onderwijs is dat de schoolkosten voor een flink deel door de Duitse overheid worden gecompenseerd. Duitse ouders krijgen voor hun spruiten 'kindergeld'. Onder voorwaarden kunnen Nederlandse ouders dat ook aanvragen. De bedragen kunnen oplopen tot 190 euro per maand per kind.
Als er een inkomen wordt verdiend in Nederland, kan ook gebruik worden gemaakt van de hypotheekrenteaftrek zoals die geldt in ons land. Toen deze regeling in 2002 intrad, leidde dat tot een hausse aan 'Hollandse medelanders'. Meer Nederlanders dan ooit pakten hun boeltje op en verkasten naar het ruimere Oosten. Volgens het Ruimtelijk Plan Bureau wonen er nu 41.000 Nederlanders in Duitsland. Vooral net over de grens bij Arnhem, Nijmegen, Limburg en Twente. In 2001 woonden er nog 'slechts' 28.000 Nederlanders over de grens met Duitsland.
België is ook geliefd als woongebied dank zij een aangenaam belastingklimaat, goedkopere huizen en een gunstige ligging ten opzichte van de Randstad. In de Belgische grensstreek wonen circa 59.000 landgenoten. Huizen in Duitsland worden verkocht door makelaars en banken. In onze contreien is bijvoorbeeld de Grafschafter Volksbank actief. Deze bank houdt zaterdag 4 oktober tussen tien en vier uur in hotel Van der Valk aan de Bornsestraat in Hengelo een onroerendgoedbeurs met huisaanbod uit Duitsland. Het gaat vooral om vrijstaande woningen, woonboerderijen, zakelijk onroerend goed en nieuwbouw. Prijzen vanaf 100.000 euro. De huizen staan in de Grafschaft Bentheim.
Volgens de Grafschafter Volksbank zijn het niet alleen de beter betaalbare huizen die Nederlanders over de grens lokken, maar is er ook een 'kwaliteitsverschil' tussen beide landen. "Wij hebben ruimte en rust en we zijn precies en hulpvaardig. Nederlanders houden van die mentaliteit. Ze worden ook direct opgenomen in het buurtleven. Veel Duitsers zien Nederlanders als een verrijking", zegt Geert Roelofs van de bank. "Nederlandse kinderen passen zich op een Duitse school moeiteloos aan. Dat stellen we in de praktijk vast."
De tweetalige opvoeding - Duits op school, Nederlands thuis - wordt algemeen als een pluspunt gezien.
Over de grens worden de huizen aangeboden zonder adresgegevens. Anders dan bij ons moet een Duitse makelaar met een zogeheten Nachweis aantonen dat hij de potentiële kopers de woning heeft aangeboden. Dit documentje is nodig om naderhand courtage in rekening te kunnen brengen.
De makelaar zal potentiële gegadigden vragen zo'n Nachweis te ondertekenen waarmee men verklaart dat de bemiddeling van het betrokken pand via deze makelaar is gegaan. De bemiddelingskosten zijn aanmerkelijk hoger dan in ons land en kunnen oplopen tot wel zes procent van de koopsom, exclusief 16 procent btw. Over het algemeen moet de koper deze provisie betalen.

TWEEDE VERHAAL'Iedereen heeft hier ruimte om zijn huis'Cindy (33), Hans (38), Senna (5) en Quinty (4 maanden) Tellegen wonen als jong gezin een jaar of vijf in Duitsland. Cindy komt oorspronkelijk uit de Achterhoek en verkaste met manlief naar het dorpje Niedermörnter, gemeente Kalkar. Er wonen 1500 mensen onder wie twaalf Nederlandse gezinnen."Toen we nog met z'n tweetjes waren woonden we in 's Heerenberg in Nederland. We wilden een gezin stichten en wonen in een huis met een tuin waar onze kinderen zouden kunnen spelen. Dat was door de hoge huizenprijzen niet te realiseren. Toen zijn we over de grens gaan kijken en daar vonden we een betaalbae woning waar we nog steeds wonen. Hier zijn Senna en Quinty geboren. We hebben het hier allemaal erg naar de zin."
De vrijstaande woning staat op een kavel van 1250 vierkante meter. "Iedereen heeft hier ruimte om z'n huis en dat merk je aan de omgang met de buren. Doordat je hier niet zo dicht op elkaar woont heb je per definitie ook minder last van anderen. Het is ook lekker rustig waardoor de kinderen heerlijk buiten kunnen spelen.
"Onze Senna heeft helemaal dikke pret. Ze is tweetalig, dat is zo leuk! Ze gaat in Duitsland naar school. Ze zit nu op de Kindergarten en gaat volgend jaar naar de Grundschule. Ze zit ook bij een Duitse dansvereniging en doet overal aan mee."
In sommige grensgebieden brengen in Duitsland woonachtige ouders de kinderen naar een Nederlandse school. "Dat zou ik jonge gezinnen die in Duitsland willen wonen niet aanraden. Je bent dan meer een taxichauffeur dan wat anders.
"Het is voor jezelf en je omgeving het plezierigst dat je zoveel mogelijk integreert. Je moet jezelf niet buiten sluiten. Dat wil niet zeggen dat je moet verduitsen. Want ik spreek thuis echt wel Nederlands en kijk naar de Nederlandse televisie.
"Duitsers waarderen ook dat je integreert. Wij hebben goed contact met onze buren. Onze buurt is geen Nederlandse woonwijk. Daardoor heerst er bij de mensen in onze straat zeker niet het idee dat we hun land komen inpikken."
Duitsers hebben wel hun eigen gewoonten waar Cindy Tellegen aan moest wennen. "Het gaat om zulke simpele dingen als om twee uur bij het postkantoor staan dat dan gesloten is. Ook winkels kennen andere openingstijden. En in Duitsland moet je niet op zondag gras gaan maaien of luidruchtig in de tuin werken. Er heerst nog zondagsrust. Nu ik daaraan gewend ben, vind ik het eigenlijk wel heel prettig."
Cindy en haar man Henri zijn binnen een half uurtje op hun werk in Nederland. "Dat is goed te doen en het woongenot is het gereis wel waard. We willen absoluut niet terug naar Nederland. Het bevalt ons vreselijk goed en we zouden het andere jonge gezinnen van harte willen aanraden."

Trefwoorden: Wonen In Duitsland