Beleggers positief over beursjaar

Beleggers positief over beursjaar van Hypoleen

Door: Hypoleen  11-01-2008
Trefwoorden: Advies, Media, Website

Beleggers positief over beursjaar

 

AMSTERDAM - Nederlandse beleggers houden, ondanks het matige vierde kwartaal, vertrouwen in de economie en de beurs. De koersen zullen weliswaar ook in 2008 beweeglijk zijn, maar de recente dalingen kunnen juist weer ruimte bieden voor een herstel.

De Postbank BeleggersBarometer is afgelopen maand gestegen met 11 punten tot een stand van 119. Een optimistische stand, waarmee de neerwaartse trend van het vertrouwen is doorbroken. De index van de barometer liep gedurende het afgelopen jaar terug vanaf een recordniveau van rond de 160 punten.

Ook over 2008 zijn de verwachtingen niet overdreven hoog gespannen, maar volgens de Postbank wel ’optimistisch’ te noemen. Ruim de helft van de beleggers denkt dat de AEX-index het eerste kwartaal met winst zal afsluiten. Het vierde kwartaal was een stuk slechter: toen leverde de AEX bijna 5% in. Per saldo werd vorig jaar wel een positief resultaat van ruim 4% in de boeken gezet.Opvallend is dat ruim een derde van de beleggers het afgelopen kwartaal naar eigen zeggen een positief rendement wist te behalen. Volgens Charles Kalshoven, hoofdeconoom van het Postbank Economisch Bureau, kan deze uitslag ook te maken hebben met een psychologisch effect.„De herkomst van het optimisme is lastig te achterhalen en hangt samen met veel factoren. Uit eerder onderzoek bleek A M J J A S bijvoorbeeld al dat mannen hun rendement positiever inschatten dan vrouwen. Verder hebben beleggers niet per se belegd in de AEX, waardoor het rendement kan afwijken. Mogelijk gaan beleggers dit jaar uit van een loonstijging en zijn ze nog steeds erg te spreken over de bedrijfswinsten. Dit helpt het beleggersentiment.”Behalve de tegenvallende koersen in het vierde kwartaal is er blijkbaar weinig dat het vertrouwen van de beleggers kan aantasten. De economie blijft volgens hen goed presteren: 43% vindt dat de economie in het vierde kwartaal beter is gaan draaien. Ook in hun huishoudboekje is de laatste maanden weinig veranderd.Per saldo denken beleggers op de beurs hogere rendementen te kunnen realiseren (ook over hun eigen beleggingen), maar wel met meer pieken en dalen.In ieder geval zijn particuliere beleggers niet van plan om een sterk gewijzigde beleggingsstrategie te hanteren in 2008. Ook verwachten ze weinig verandering in het vermogen dat ze beleggen. Wel geven meer beleggers nu aan dat ze een deel van het geld dat ze over hebben geheel of gedeeltelijk willen sparen.De Postbank BeleggersBarometer is een steekproef van de bank onder 400 Nederlandse beleggers.

hypotheek en lening

Trefwoorden: Advies, Geld, Hypotheek, Hypotheken, Marketing, Media, Money, Offerte, Online, Online Media, Reclame, Site, Sites, Valut, Web, Website, Websites,

Contact Hypoleen

Website - Geen ingevoerd

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share