Kingspan waarschuwt voor schijnbrandveiligheid!

Door: Kingspan Geïsoleerde Panelen  02-06-2009

Als producent van geïsoleerde paneelsystemen voor gevels, daken en vloeren heeft Kingspan voortdurend te maken met een heersende misperceptie over het brandgedrag van bepaalde isolatiematerialen. Isolatiematerialen zijn allemaal in meer of mindere mate brandbaar. Ook minerale wol, met de gebruikelijke toevoegingen van bindmiddelen en oliën voor waterafstotendheid. Het is de manier van ‘verpakken’ en de bouwmethode die ervoor zorgen dat een goed geïsoleerd bouwonderdeel brandveilig is en het isolatiemateriaal daarin ook geen risico vormt.

Het is belangrijk om in een testrapport niet alleen te kijken naar het resultaat: de brandwerendheid in minuten, maar ook naar de omstandigheden en voorwaarden waaronder dat geldt. De praktijksituatie moet kloppen met die in het testlaboratorium. Kortom, alleen montage zoals getest voldoet aan eisen van brandveiligheid.

Wanneer een bouwcomponent gecertificeerd brandveilig is betekent het nog niet dat een gebouwonderdeel dat hiermee is opgebouwd vanzelfsprekend brandveilig is. Veel hangt af van de manier waarop wordt gemonteerd, anders heeft men slechts te maken met schijnbrandveiligheid. Kingspan doet er alles aan om ervoor te zorgen dat de toepassing van haar producten op de juiste manier plaatsvindt zodat een brandveilige en brandwerende constructie ontstaat.

In de bedrijfsfilosofie van Kingspan spelen brandveiligheid, duurzaamheid en energie-efficiëntie naast de continue ontwikkeling van nieuwe producten een belangrijke rol. Voor wat betreft brandveiligheid is het concept FIREsafe Solutions ontwikkeld om de markt zo goed mogelijk te informeren en te adviseren om schijnbrandveiligheid te voorkomen. Hieruit volgt het doel om de toepassing van de sandwichpanelen brandveiliger te maken, zodat de industrie brandveilige gebouwen neerzet. De afdeling Envirocare Technical Services van Kingspan adviseert alle betrokkenen in de bouw, zoals firesafety engineers, de diverse brancheorganisaties, de brandweer, schadeverzekeraars en vooral ook de montagebedrijven van de sandwichpanelen, over het brandveilig toepassen van de panelen. Deze afdeling kan u ook alles vertellen over het brandgedrag van Kingspan panelen en hoe deze worden getest op een manier die overeenkomt met de praktijk in de bouw. Deze testen vinden plaats bij internationaal gerenomeerde instanties zoals bijvoorbeeld Efectis in Nederland, FM in de Verenigde Staten, Warrington Fire in de UK en Avis Technique in Frankrijk.

Op www.kingspanpanels.nl is meer informatie te vinden over de brandveiligheid van Kingspan sandwichpanelen.


Contact Kingspan Geïsoleerde Panelen

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share