De welzijnswereld draait door!

Door: Welzijnnederland  17-06-2009
Trefwoorden: Welzijn, Aanbesteden, Recessie

Slechts 5% is voorbereid.

De Jong, werkzaam bij Hordijk&Hordijk BV en bekend met de branche, heeft onderzoek gedaan onder 12 welzijnsorganisaties. Eveneens zijn deskundigen geïnterviewd: dhr. Bart Fiers (voorzitter RvT VOOR Welzijn en tevens senior consultant Berenschot), dhr. Jan Tilburgs (senior adviseur Stade Advies) en Stefan Sterkenburg (directeur Servicepunt Welzijnsinformatie). De deskundigen zijn eenduidig: er zijn drie ontwikkelingen die de koers bepalen. De WMO, toename van aanbestedingstrajecten en de fusiegolf die welzijnsland op dit moment overspoelt. Een van de deskundigen is hard in zijn oordeel: “Slechts 5% van de organisaties is echt goed op de huidige ontwikkelingen voorbereid.” Wel wordt gezien dat organisaties bereid zijn om het anders te doen. Ze zijn doordrongen van het moeten en willen maar het kunnen is vaak de bottle-neck.

Familiecultuur.

Het meest aansprekende in het rapport is het steeds terugkerende beeld van de familiecultuur. De onderzochte welzijnsorganisaties scoren daar het hoogste op. Een familiecultuur roept het beeld op van betrokken, op elkaar gerichte welzijnswerkers en managers die bijeengehouden door loyaliteit en traditie, samen een grote familie vormen. De marktcultuur, gericht op resultaat en overleven in een concurrerende markt, scoort het laagst.

De aanbevelingen liegen er niet om. De cultuur binnen welzijnsorganisaties moet verzakelijken. Managers moeten maatschappelijke ondernemers worden. Organisaties dienen hun maatschappelijke meerwaarde vast te stellen. Organisaties dienen continue informatie te verzamelen over potentiële nieuwe opdrachtgevers. De behoeften van klanten dienen periodiek te worden vastgesteld en de medewerkers moeten deze behoeften kennen.

Wie geïnteresseerd is in het onderzoek en de overige aanbevelingen kan het onderzoeksrapport downloaden op http://www.welzijnmarketing.nl/_file/welzijnswereld-draait-door.pdf

Trefwoorden: Aanbesteden, Marktgericht, Recessie, Welzijn, Welzijnsorganisaties, Zakelijk Werken