haptotherapie en voice dialoge

Door: Haptotherapie12feel  20-03-2012
Trefwoorden: Personal Coaching, arnhem, Haptotherapie

    

Wie is de bestuurder van het busje … vol ikken?

Een cliënt: ”Mijn stemming verandert soms heel snel. Het ene moment voel ik me stevig en fijn. Even later ben ik op mezelf aan het mopperen. “Ik doe het weer niet goed of ik zie er niet uit”. Ik heb voortdurend commentaar op mijzelf en vergelijk mij met anderen. Opeens is mijn fijne en stevige gevoel weg. Ik begrijp niet hoe dat kan.”

Vaak pak ik dan een papier en teken daarop een bus, met een bestuurder en allerlei passagiers. De cliënt zit als het goed is aan het stuur en in de bus zitten allerlei “Ikken”.

Ieder mens bestaat uit een verzameling Ikken, vaak is het een bont gezelschap. ( Voice Dialoge *)

Ik vraag aan de cliënt wie (welke Ikken) er allemaal in de bus zitten.

Ik nodig mijn cliënten zo uit om op een andere manier naar zichzelf te kijken, op een niet-oordelende manier.

Sommige Ikken hebben veel invloed op je leven, anderen hebben minder invloed. Soms willen de ikken niet allemaal dezelfde kant op, hebben ze verschillende ideeën hoe de bus bestuurd moet worden, houden ze er verschillende gewoontes op na en hebben ze ook nog andere gevoelens en gedachten. Als je dit leest zul je begrijpen waarom het van binnen soms zo verwarrend kan voelen.

Soms nemen ze zelfs het stuur van je over. Je keuzevrijheid wordt daardoor onmiddellijk beperkt.

Al die stemmen in je hoofd is een normaal en gezond verschijnsel. Het is een gegeven van onze persoonlijkheid. Iedereen ontwikkelt subpersonen om te overleven en dat gebeurt al vroeg in je leven. Je ontwikkelt die kanten van jezelf die er voor zorgen dat je krijgt wat je nodig hebt. De Ikken die je in je jeugd helpen overleven, kunnen je nu soms behoorlijk in de weg zitten.

Vraag je eens af of je deze Ikken in jezelf herkent en op welke manier? En merk eens op in welke mate je luistert naar deze stem?

  • De pleaser: ik heb het naar mijn zin als iedereen het naar zijn zin heeft.
  • De pusher: die jaagt je de hele dag op om nog net even wat meer te doen.
  • De innerlijke criticus: commentaar verzekerd.
  • De perfectionist: verder voorstellen is vast niet nodig J.
  • Het innerlijke kind: veel mensen zijn het contact hiermee kwijt geraakt.
  • De dromer, de levensgenieter, de Rebel, de grijze muis, decontroleur, de zorgeloze, ga zo maar door.

Mogelijk heb jij aan de Ikken al andere namen gegeven. Ze hebben vaak ook nog hun tegenpool: de idealist en de materialist, de precieze en de sloddervos of de strenge en de milde.

Het managen.

De kunst is om je eerst bewust te worden van al die Ikken en ze dan te “beheren” i.p.v. negeren. Je gaat staan tussen de tegengestelde kanten in jezelf en je ontdekt wat waardevol en acceptabel is in elk van hen. Dat scheelt je enorm veel energie, je voelt je vrijer en je staat jezelf meer toe te zijn wie je bent.

Sommige Ikken verhinderen ons om tijd vrij te nemen en om stil te staan bij onszelf.De pusher loopt maar te duwen, je to do lijst is nog niet klaar en de perfectionist roept dat alles nog beter moet.

De levensgenieter zit vaak achter in de bus te wachten tot hij de kans krijgt om vooraan in de bus te komen.

Geef hem die kans, maak tijd voor een stil moment en je ontmoet mogelijk de creatieve, de spirituele, de onafhankelijke, de mensgerichte of nog onbekende ik.

( Voice Dialoge *) Wil je meer lezen?

De innerlijke criticus ontmaskerd. Hal & sidra Stone.

Ik Ken mijn ikken. Karin Brugman, Judith Budde en Berry Collewijn.

 

Copyright© Geeke Booij,2011

Trefwoorden: arnhem, Haptotherapie, lid van VVH, Personal Coaching, velp,

Andere voorbeelden van portfolio vanHaptotherapie12feel

20-03-2012

Haptotherapie en voice dialoge

Haptotherapie 12feel, geschreven door Geeke Booij.      Wie is de bestuurder van het busje … vol ikken? Een cliënt: ”Mijn stemming