Wetenschappelijk onderzoek onderstreept voordelen stoomoven

Door: Miele Nederland  12-07-2006
Trefwoorden: Horeca, Keukenapparatuur

De nieuwe vrijstaande stoomoven van Miele

Gezond genieten
Gezond, smaakvol, lekker, gemakkelijk en veelzijdig. Dat zijn de kenmerken van de nieuwe, vrijstaande stoomoven van Miele. Deze drukloze stoomoven onder de naam VitaSteam overtuigt door de bijzondere smaakbelevingen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat vooral bij vis en groenten de natuurlijke smaak volledig tot zijn recht komt, onder andere doordat maar liefst 50 procent van de vitaminen en mineralen behouden blijven. Koken in de stoomoven is bovendien uiterst comfortabel, omdat de gerechten niet kunnen overkoken of aanbranden. Deze elektronisch gestuurde stoomoven kan als vrijstaand model in elke keuken worden opgesteld en heeft slechts 50 cm aan ruimte nodig en een wandcontactdoos in de buurt.

Behoedzaam
Bij de vrijstaande stoomoven wordt in een waterreservoir stoom opgewekt die vervolgens in de bereidingsruimte wordt geblazen en de levensmiddelen aan alle kanten omringt. Dit procédé is vooral voor het koken van groenten, vis en bijgerechten aanmerkelijk behoedzamer dan de bereiding in een pan op een kookplaat. De karakteristieke smaak van in stoom gekookte levensmiddelen is bovendien duidelijk intenser. Het toevoegen van kruiden of zout kan dan ook in veel gevallen achterwege blijven. En wat vanuit de vrijstaande stoomoven op tafel komt, ziet er gewoon beter uit, omdat de levensmiddelen hun natuurlijke kleur en structuur behouden.

Constante resultaten
Het bijzondere van de Miele-stoomoven is dat de stoom buiten de bereidingsruimte in het waterreservoir wordt opgewekt. Professionele koks weten dit principe te waarderen, omdat de levensmiddelen uiterst behoedzaam worden gekookt. Wordt de stoom daarentegen in de bereidingsruimte opgewekt, dan ontstaat tijdens de opwarmfase een droge warmte, die bij de levensmiddelen kan leiden tot uitdrogen van de buitenste lagen en tot de vorming van een vel. Een ander praktisch voordeel van de Miele-techniek is dat de hoeveelheid die wordt gekookt er niet toe doet. Bij de stoomoven van Miele is het niet van belang of er grote of kleine hoeveelheden verse of diepvriesgroenten worden bereid.
Hij levert altijd constante resultaten. Voor traditionele kookmethodes is daarentegen veel meer kennis en aandacht nodig.

Eenvoudige bediening
De kookprocessen in de Miele-stoomoven verlopen altijd exact en zijn elektronisch geregeld. Voor alle instellingen is maar één bedieningselement nodig . selecteren en bevestigen, eenvoudiger kan het niet. Aan het eind van het kookproces krijgt u een geluidssignaal, zo kunt u zich in tussentijd gerust met andere dingen bezig houden.
Een veelzijdig talent
In geen enkel ander apparaat kan een complete maaltijd voor zes tot acht personen zo comfortabel worden bereid als in de Miele-stoomoven, want in de vrijstaande stoomoven kan op drie niveaus tegelijk worden gekookt. Zo kan een complete maaltijd in nog geen 30 minuten worden bereid. Omdat de werking van de vrijstaande stoomoven drukloos is, kan het kookproces door het openen van de deur op elk gewenst moment worden onderbroken om nieuwe ingrediënten toe te voegen.

De stoomoven is een veelzijdig apparaat met veel bereidingsmogelijkheden.
Zelfs doorgewinterde kookliefhebbers verbazen zich over al die voorgerechten, soepen en eenpansgerechten, vegetarische gerechten, vis, vlees, groenten en bijgerechten en niet te vergeten de heerlijk nagerechten, zoals kwarksoufflé . in totaal meer dan 100 culinaire specialiteiten.

Met een temperatuurbereik van 40 tot 100.C is het apparaat ook geschikt voor andere toepassingsmogelijkheden. Gerechten kunnen simpel worden opgewarmd. Het ontdooien van diepvriesproducten op 60.C heeft voortreffelijke resultaten tot gevolg: de gerechten worden niet zo warm dat ze enigszins gaar worden en ze verkleuren niet. Ook is het mogelijk om fruit in te maken, groenten te blancheren en zelfs om zuigflessen te desinfecteren.

Wetenschappelijk onderzoek onderstreept voordelen Een wetenschappelijk onderzoek van de Duitse universiteiten van Gie.en en Koblenz toont dat sommige groenten na bereiding in de Miele-stoomoven 50% meer vitamine C bevatten dan groenten die in een gewone pan zijn bereid.
Uit het onderzoek blijkt tevens dat gestoomde voedingsmiddelen beter smaken dan wanneer ze op de traditionele manier zijn bereid. De belangrijkste conclusie van het onderzoek: 'Vergeleken met een gewone pan behaalt de Miele-stoomoven uitstekende resultaten voor wat betreft de sensorische kwaliteit (kleur, vorm etc.) en de voedingswaarde. Zonder toevoeging van zout komt in stoom de eigen smaak van de verschillende groenten volledig tot zijn recht. De sensorische resultaten zijn aanzienlijk beter dan bij bereiding in een pan'. Bovendien is stoom de beste bereidingswijze als men vetarm en vitaminerijk wil koken. Professor Elmar Schlich van de universiteit Gie.en: 'Bij koken in een pan treedt vaak uitloging op. Dit betekent dat een deel van de vitaminen en mineralen verloren gaat'. Zo bevat broccoli uit de Miele-stoomoven 50% meer vitamine C dan broccoli uit de pan. Vergelijkbaar zijn de resultaten bij paprika. Bij normaal gekookte paprika gaat ca. 45% van de mineralen en sporenelementen verloren. In de Miele-stoomoven worden na bereiding geen verliezen geconstateerd.

De geadviseerde verkoopprijs (incl. BTW) van de vrijstaande stoomoven DG 1050 bedraagt . 1.199,00.

Voor nadere informatie:
Miele Nederland B.V.
Postbus 166
4130 ED Vianen
Telefoon: (0347) 37 88 88

Trefwoorden: Horeca, Keukenapparatuur

Contact Miele Nederland

E-mail - Geen ingevoerd

Deze pagina afdrukken

Share