Tomatenziekte in Mexico veroorzaakt door nieuw virus

Tomatenziekte in Mexico veroorzaakt door nieuw virus van Plant Research International

Door: Plant Research International  14-11-2007
Trefwoorden: Witte Vlieg, Wittevlieg, Tomarv

Tomatenmarchitezvirus blijkt nauw verwant te zijn aan het eerder ontdekte tomatentorradovirus, dat onder meer in Spanje de schadelijke ziekte ‘Torrado’ in tomaat veroorzaakt. Beide virussen worden nu ingedeeld in het nieuwe plantenvirusgeslacht Torradovirus. Het tomatenmarchitezvirus veroorzaakt bladafsterving en ernstige schade aan de vruchten waardoor de opbrengst sterk wordt gereduceerd. De verspreiding van het virus vindt plaats door o.a. witte vlieg.

Door intensieve samenwerking van Plant Research International met het veredelings-bedrijf De Ruiter Seeds te Bergschenhoek is in zeer korte tijd inzicht verkregen in de veroorzakers van twee belangrijke tomatenziekten. De plantenvirologiegroep van Plant Research International onderzocht monsters van tomatenplanten, afkomstig van praktijkbedrijven in Mexico en Spanje, die duidelijke symptomen vertoonden. In de monsters werden virusdeeltjes gevonden die nog niet eerder beschreven waren. De virussen werden daarna volledig gekarakteriseerd en als nieuwe soort beschreven. Voor beide virussen kon worden bewezen dat zij de veroorzaker waren van de in Mexico en Spanje aangetroffen ziektesymptomen. Het onderzoek werd gefinancierd door De Ruiter Seeds, dat inmiddels rassen met resistentie tegen beide virussen op de markt heeft gebracht.

Van zowel het tomatenmarchitezvirus als het tomatentorradovirus zijn de volledige RNA- sequenties bepaald en recent gepubliceerd in Archives of Virology. Het is opmerkelijk dat in korte tijd twee nieuwe virussen gevonden en beschreven werden die op basis van hun unieke eigenschappen tot een nieuw plantenvirusgenus gerekend kunnen worden.

Trefwoorden: Tomarv, Tomatentorradovirus, Tomato Marchitez Virus, Tomato Torrado Virus, Torradovirus, Totv, Whitefly, Witte Vlieg, Wittevlieg,

Contact Plant Research International

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share