Veroorzaker torrado ziekte in tomaat gevonden

Veroorzaker torrado ziekte in tomaat gevonden van Plant Research International

Door: Plant Research International  16-02-2007
Trefwoorden: Spanje, Tomaat, Witte Vlieg

Het virus blijkt een volkomen nieuw plantenvirus te zijn dat niet past in de bekende virusgeslachten. Het virus veroorzaakt afsterving van de bladeren en kan daardoor grote schade aan de opbrengst veroorzaken. De planten lijken verbrand, vandaar de naam Torrado.
Volgens recente berichten breidt de nieuwe ziekte zich verder uit. Spaanse onderzoekers vermoeden dat het virus door witte vlieg verspreid wordt.

Enkele jaren geleden onderzochten de Wageningse onderzoekers in samenwerking met het veredelingsbedrijf De Ruiter Seeds de eerste plantmonsters uit het zuidoosten van Spanje. In de zieke planten werden grote aantallen kleine draadvormige virussen aangetroffen. Dat waren deeltjes van het al bekende pepinomozaïekvirus. De onderzoekers vonden ook andere, bolvormige, virusdeeltjes.

Dankzij het gebruik van zogenaamde indicatorplanten, die niet vatbaar waren voor pepinomozaïekvirus, maar juist wel voor het nieuwe virus, kon het nieuwe virus gescheiden worden van het pepinomozaïekvirus en vermeerderd worden voor verder onderzoek. Het virus bleek inderdaad in staat tomatenplanten ziek te maken en dezelfde symptomen te veroorzaken als die in Spanje werden waargenomen.

Het genetisch materiaal van dit virus bestaat uit twee aparte strengen RNA. Toen de basenvolgorde (sequentie) van het RNA was bepaald en vergeleken werd met gegevens in wereldwijde databanken, werden geen virussen gevonden met vergelijkbare sequenties. Het virus bleek niet alleen een nieuwe soort te zijn, het is zo anders dan de bekende virussen dat gesteld kan worden dat het virus tot een nu nog onbekend geslacht hoort. In hun publicatie in Archives of Virology stellen de onderzoekers voor om het virus tomatentorradovirus te noemen.


Trefwoorden: Spanje, Tomaat, Torrado, Virusziekte, Witte Vlieg,

Contact Plant Research International

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share