Subsidie voor oppasoma

Door: Algemeen Achterhoeks Persbureau  25-10-2007
Trefwoorden: Kinderopvang, Subsidie, Gastouder

Wachtlijsten opvang groeien
De overheid bemoeit zich de laatste tijd sterk met de kinderopvang. Scholen worden gedwongen om voor oudere kinderen opvang te regelen. Veelvuldig brengen scholen deze opvang onder bij de kinderdagopvang en buitenschoolse opvang. Het gevolg is dat de groepen groeien en de werkdruk toeneemt. Bij de jongere kinderen is het niet veel beter; wanneer u de jonge spruit naar de crèche wilt laten gaan is tijdig inschrijven een absoluut vereiste.

Familie springt bij
Door de gedwongen wachtlijsten bij de bedrijfsmatige opvang, of door een bewuste keuze, wordt steeds vaker oma, de buurman of een vriendin ingeschakeld. Deze private kinderopvang kent vele voordelen. Flexibiliteit is er één van. De informele oppas is niet per definitie gebonden aan de traditionele kantoortijden maar kan vaak ook iets langer blijven wanneer je zelf in de file staat. Daarnaast is de opvang in huiselijke kring. Geen gebouw dat op een school lijkt, maar een knusse huiskamer. Geen massaliteit maar aandacht voor het kind. Geen regelmatig wisselende leidsters maar eigen bekende gezichten.

Overheid betaalt mee
Er bestaan subsidieregelingen voor de private kinderopvang. Dit is veelal onbekend en dat is jammer. Renate Overmaat van Subsidie4Kids: “Een oppas die u zwart betaalt kost snel tussen de twee en vier euro per uur. Bij een flink aantal oppasuren loopt dat al snel in de papieren.” Wanneer de ouder subsidie geniet gaat het uurtarief bij een modaal inkomen vaak omlaag naar ongeveer vijftig cent. “Ook wanneer bijvoorbeeld oma nu geen geld vraagt voor de oppas zijn er mogelijkheden om dit met gebruik van subsidie wel te regelen. Door de wettelijke regels handig toe te passen neem je oma of je moeder in dienst zonder dat het je één cent hoeft te kosten”, aldus Renate Overmaat.

Betaald speelgoed
Kinderen moeten spelen en al spelend leren. Educatief verantwoord speelgoed is daarvoor zeer belangrijk, maar niet goedkoop. Er zijn mogelijkheden om de overheid mee te laten betalen. Bij een geregistreerde oppas betaalt de belastingdienst mee aan het educatieve speelgoed op de gastouderlocatie. Daarmee is het mogelijk om kinderen in private oppas net zo goed te bedienen als kinderen bij de commerciële kinderdagverblijven. Renate Overmaat: “En dat alles in de eigen vertrouwde omgeving, bij eigen vertrouwde mensen. Mooier kan het haast niet.”

Subsidie is niet lastig
Als officieel erkend gastouderbureau bemiddelt Subsidie4Kids tussen de ouders en de oppas. Maar er is meer. “Wij begeleiden ouders ook bij het aanvragen van de subsidie. Het is niet moeilijk, maar het moet wel allemaal in één keer juist gebeuren”, gaat Renate Overmaat verder. Zonder rompslomp voor de ouders. Het bijzondere van Subsidie4Kids is dat alles op maat wordt gemaakt. Renate Overmaat: “Wij kijken naar de persoonlijke situatie van zowel de ouders als de oppas. Soms is een minder hoog uurtarief verstandiger. Immers moet de oppas over de genoten inkomsten wel belasting afdragen.” Desondanks ontvangt de inmiddels overbekende oppasoma netto net zo veel als wanneer de betaling zwart geschiedt. En de risico’s zijn teruggebracht naar nul.

Geen belastingtruc maar wetgeving
Het klinkt allemaal te mooi om waar te zijn. Er moet een addertje onder het gras zitten. “Helemaal niet”, gaat Renate Overmaat verder, “het is allemaal legaal, zelfs vastgelegd in wetgeving. Het is alleen de onbekendheid met de bestaande subsidies die zorgt voor de vraagtekens.” Juist die vraagtekens kan Subsidie4Kids wegnemen. Een persoonlijk advies voor ouders en oppas, bemiddeling tussen gastouders en vraagouders en het helpen bij de subsidie-aanvraag. Vanaf 15 november vinden Achterhoekse ouders alles onder één dak bij Subsidie4Kids in Aalten. Meer informatie is verkrijgbaar bij oprichtster Renate Overmaat (0543 479 101 of [email protected])

Trefwoorden: Gastouder, Gastouderbureau, Kinderopvang, Persbericht, Subsidie

Contact Algemeen Achterhoeks Persbureau

E-mail

Deze pagina afdrukken

Share